Afbinden en vouwen

Gastblog Marja: Shibori Magnetrontechniek

Stoffen, verf, vilt, zijdeschilder benodigdheden, recepten. Meer dan 3000 producten online, uit voorraad leverbaar, persoonlijk contact & snelle levering.

Alle producten uit de Zijdar blogs kun je (als particulier / consument) direct bestellen op www.zijdewinkel.nl; de grootste online webwinkel in de wereld van zijde.

Voor zakelijke klanten: www.zijdargroothandel.nl

 

Gastblog Marja: Shibori Magnetrontechniek

http://www.girlzstyle-meisjeskleding.nl/accessoires/zijde-schilderen-de-shibori-techniek/

Niveau: Van beginner tot expert. Stappenplan voor de shibori magnetrontechniek op een zijden pongé sjaal.

 

Zijdar / Zijdewinkel.nl boodschappenlijstje – www.zijdewinkel.nl

De hele maand juli 2015: 10% korting op alle pongee 5 shawls

 

Verder nodig:

 • Naald en draad voor het rijgen
 • (stromend) water en schone spoelbak
 • Magnetron en glazen schaal voor de magnetron
 • Stuk magnetron folie
 • Handschoenen en schort (optioneel)
 • Azijn (huismerk) – optioneel
 • Schone (oude) droge handdoek
 • Strijkijzer

Over Shibori

Shibori is een Japanse verftechniek waarbij het meestal gaat om het vouwen, draaien of afbinden van de stof en vervolgens het verven in indigo. Wat wordt gebruikt om de stof af te binden zal de kleurstof tegenhouden, waardoor er patronen ontstaan.

shibori-indigo-e1434711646847-300x200

Zijde schilderen met de magnetron

Zijde schilderen met de magnetron is eenvoudig en snel. Ik heb eerste een paar proeflapjes gemaakt om de combinatie van kleuren en de afbind techniek te bepalen. Op onderstaande foto zie je drie totaal verschillende kleur combinaties, door de stof goed nat te maken lopen de kleuren door elkaar heen en krijg je mooie mengkleuren om mee te experimenteren. De techniek van het rood bruine lapje is lijnen met stiksteken en oprollen en afbinden. Het groene lapje is gevouwen en opgerold en afgebonden. Bij het paarse lapje zijn eerst puntjes gebonden en vervolgens zijn de punten naar elkaar gevouwen en is het lapje opgerold en afgebonden. Het lapje met de pasteltinten is zigzag gevouwen en afgebonden.

IMG_5216-e1435054228486-300x195

Welke materialen gebruik je?

Voor het zijde schilderen heb ik  zijdeverf van Zijdar gebruikt, te bestellen via de Zijdar website. De verf is er in flacons van verschillende formaten:  30 ml met een pipet, 275 ml en 1000 ml.  Verder is het goed om handschoenen aan te trekken en een schort voor te doen want de verf gaat niet meer uit je kleding. De verf kun je opbrengen met een kwast of met een pipet. Ik heb gekozen voor een pipet omdat je daarmee ook heel goed tussen de gebonden stof kunt komen.

IMG_5194-225x300IMG_51891-e1435092312703

Hoe ga je te werk?

Je begint met het bepalen van je afbind techniek. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld met stiksteken een motief maken op het lapje en het samentrekken en eventueel nog met touw om wikkelen. Allemaal puntjes stof met touw omwikkelen (hierdoor ontstaan cirkels op de stof), zigzag vouwen, stof indraaien en afbinden.  Je moet het uitproberen om te zien wat het effect is.

Onderstaand afbeeldingen van een aantal technieken. Mijn ervaring met het rijgen is dat het effect heel erg subtiel is. Na het rijgen is het daarom goed om het lapje ook nog even te vouwen en af te binden.

IMG_5186-225x300IMG_5188-225x300

Voor de sjaal die ik heb gemaakt, heb ik eerst gelijk verdeeld over de sjaal puntjes afgebonden en vervolgens de sjaal opgerold, ingedraaid en afgebonden. Het kleuren met de inkt bouw je op. Door de stof nat te maken vermengen de kleuren zich makkelijker en kun je dus met primaire kleuren, secundaire kleuren maken. Wil je zo min mogelijk wit van de stof zien als de stof geverfd is,  ga dan met het pipetje met verf ook nog tussen de stof zodat het goed dekt.

IMG_5196-300x225IMG_51971-300x225IMG_5198-e1434969792425-300x201

Hoe fixeer je de verf?

Nadat je tevreden bent met het zijde schilderen moet de verf gefixeerd worden. Ik heb hiervoor gekozen voor een snelle en simpele manier met de magnetron.

 • Leg het natte werk in een magnetronschaal.
 • Dek de schaal af met een deksel of met magnetronfolie. Zitten er geen gaatjes in de folie, prik er dan gaatjes in.
 • Stel de magnetron in op 600 Watt, 4 minuten.
 • Daarna het werk uit de schaal halen en goed uitspoelen met water met een scheut azijn. Azijn zorgt voor een mooie glans.
 • Voorzichtig in een handdoek wikkelen en het water er uitdrukken
 • Al het touw voorzichtig los halen/knippen, het werk uitvouwen.
 • En vervolgens droog strijken.

IMG_5190-e1435093494167-210x300

Het eindresultaat

IMG_5217-300x225IMG_5218-300x225

Over Marja Kluivers:

Ik ben opgeleid als docent Textiele Werkvormen en vanuit die achtergrond en omdat ik het heel erg leuk vind om kleding te maken en creatief bezig te zijn met mijn dochter is Girlzstyle meisjeskleding ontstaan.

Girlzstyle blogt over wat meisjes groot en klein bezig houdt op gebied van kleding, accessoires, DIY en creativiteit. In de winkel van Girlzstyle zijn (bijna) alle producten ook te koop als je zelf toch  niet aan de slag wilt. Je kunt bestellingen plaatsen door een mail te sturen naar info@jadaoriginals.nl.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>