medaille

Spreekwoorden en uitdrukkingen met zijde

Spreekwoorden en uitdrukkingen met zijde

Dagelijks horen wij diverse spreekwoorden en uitdrukkingen om ons heen. Vaak wordt het als dooddoener of als ‘open deur’ beschouwd, maar het juiste gebruik van een spreekwoord kan wel degelijk nuttig zijn. Ook zijn er diverse spreekwoorden en uitdrukking waar zijde in voorkomt. Zijde is dus niet alleen bijzonder lekker en functioneel om te dragen, maar ook om verbaal te gebruiken.

witte-zijde

 

De keerzijde van een medaille

Hiermee wordt bedoeld dat je ook te maken kan krijgen met de minder goede of onaangenamere zaken des levens. De eerste uiting met betrekking tot deze uitdrukking is als volgt geformuleerd: Al wat in de weereldt is, heeft verscheyden averechten en omslagen: t is een medaille, daer van ‘t recht van ‘t averecht, kruys en munte, dapper verschilt.

medaille

 

Er zijden bij spinnen

Hiermee wordt bedoeld dat iets of iemand ergens voordeel bij heft, of sterker nog winst maakt bij iets. Deze uitdrukking is voor het eerst in Duitsland opgeschreven. De tekst die toentertijd is genoteerd is Seide (oder Wolle) bei etwas spinnen (Grimm X, 175; 2523).

 

Zijn leven hangt aan een zijden draadje

Vanuit de oorsprong gezien werd het vaak gebruikt als het ging om een persoon die op ieder ogenblik zijn of haar leven kon verliezen. Tegenwoordig wordt het vaker gebruikt in het geval van een dreigend ontslag. De Romeinen gebruikte vroeger de uitdrukking tenui filo pendet.  Dit betekende eigenlijk ‘het hangt aan een haar’, maar goed… we begrijpen natuurlijk wel wat de Romeinen ermee bedoelen.

Cocons zijde-silk

De zijderups spint ca. 3000 meter zijden draad in 1 cocon

 

Ken jij nog een spreekwoord of uitdrukking waarin het woord zijde voorkomt? Deel dit dan met ons door jouw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

 

Gastblog door:

Ucare Outplacement

Lucas Maes

http://ucareoutplacement.be

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>