Kaapskill 1

Zijde op Texel! Gastblog Ria van Els – Dubelaar

Gastblog door Ria van Els – Dubelaar

Zijde op Texel!

Archeologische  topvondst onthuld in museum Kaap Skil:  Koninklijke garderobe uit 17e eeuw gevonden in de Waddenzee.

Kaapskill 1 Kaapskill

Vorige week ben ik naar Texel geweest naar museum Kaap Skil waar op dit moment de tentoonstelling ‘ Garde Robe; Opgedoken schat uit de Gouden Eeuw’ te zien  is. Ik kreeg er een fantastisch rondleiding door Maarten Roeper. Wat is er te zien en waarom moet je er echt naar toe?

Museum Kaap Skil is enorm trots een selectie van de vondst gedurende een maand, tot en met maandag 16 mei 2016, te kunnen laten zien aan publiek. Daarna gaan de objecten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van Noord-Holland, van waaruit het onderzoek gaat plaatsvinden. Hierbij worden de UvA, RCE en het Rijksmuseum nauw betrokken. De Provincie Noord- Holland, die eigenaar is geworden van de vondst, zal zorg dragen voor het onderzoek.

Het gaat over een archeologische topvondst onthuld in museum Kaap Skil:  Koninklijke garderobe uit 17e eeuw gevonden in de Waddenzee.

foto 1 foto 2 foto 2-1

“Zelden, misschien wel nooit, is er zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context” aldus hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam. De vondst is gedaan bij een zeventiende eeuws scheepswrak in de Waddenzee bij Texel en bestaat onder meer uit een zeer exclusieve zijden japon die wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven. Deze japon is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling.

De japon, die door zijn rijke bewerking als ‘hoog adellijk, mogelijk zelfs koninklijk’ wordt bestempeld, maakt deel uit van een uitgebreide garderobe. Er zijn onder meer een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden. Naast textiel zijn er gebruiksvoorwerpen gevonden zoals aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije. Ook zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

De ongeveer 375 (!) jaar oude opgedoken japon is verbluffend gaaf en glanzend mooi. Zijde op haar allerbest. Ook geborduurde stukken en kousen met ingebreide motieven kun je in de vitrines zien. Er is bovendien een deel van een rode zijden cape te bewonderen; de stof is een langpolig fluweel. De cape bestaat uit in totaal negen delen en alle delen zijn gevonden! De hele textielvondst is in zijde, wie nu nog durft te zeggen dat zijde niet sterk is…

Klein, maar o zo fijn is deze expositie. Ga er naar toe, echt doen, want binnenkort raakt alles voor jarenlang uit het zicht om te worden bestudeerd en geconserveerd!

Garde Robe t/ m 17 mei 2016 www.kaapskil.nl

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>