• Perfecte combinatie

  Zijde heeft een perfecte aansluiting met jouw huid en haar door haar samenstelling uit eiwitvezels (net zoals jouw huid en haar).

 • Isolerende werking

  Zijde heeft isolerende eigenschappen, het materiaal is warm in de winter en koel in de zomer. Het zorgt daarom voor jouw optimale lichaamstemperatuur.

 • Anti Allergisch

  Zijde is anti allergisch door de naadloze aansluiting op onze huid.

 • Bescherming door zijde

  Zijde is ozon werend. In de ruimtevaart technologie wordt zijde toegepast als isolerende deken direct achter het gouden schild ter bescherming wanneer de capsule door de dampkring terug keert naar de aarde.

 • Sterk!

  Van alle natuurlijke materialenheeft zijde de sterkste trekkracht; zijde kan tot 1/5 van haar lengte rekken voordat de draad breekt.

 • Medische ondersteuning

  Zijde wordt als beste en eerste verdragen door een beschadigde huid en hecht niet aan de wond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hydrofiel gaas, en daarom veelal toegepast in de medische wereld bij bijvoorbeeld brandwonden.

 • Milieuverantwoord

  In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. Bij het proces is geen sprake van milieubelastende factoren; zoals bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid zoet water die nodig is voor het groeiproces van katoen (onze aarde heeft maar een beperkte zoetwatervoorraad in tegenstelling tot zout water)

 • Biologisch

  Biologische zijde; de bourette. Gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een diervriendelijke zijde dus, deze bourette.

Voorbeeld toepassingen van zijde:

Mode&Fashion wereld, textieldesign, theater & kostuum, sportswear industrie (bourette zijde in Amerika), bruidsmode (Satin Duchesse de Luxe – Maxima trouwjurk) binnenhuisarchitectuur, medische wereld (brandwonden & kunstvaten), geluidsindustrie (optimalisatie geluid door kabels omwikkeld met zijde), antroposofie/Euritmi, non-profit sector en meer….


Zijde duur? Nee duurzaam!


Dragers van zijde dragen haar veelal tot op de laatste draad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Primark industrie. Prijs voor zijde voor de consument op Zijdewinkel.nl; vanaf € 6,- per meter tot € 90,-. Tot 100-en of 1000-en euro’s voor een exclusieve Italiaanse Jacquard zijde. In feite vergelijkbaar met auto industrie, je kunt voor € 6000,- een Fiat Panda kopen of voor 2 ton een exclusieve Aston Martin rijden.

Het proces van vlinder – rups – cocon – vlinder etc.

Vrouwtjes vlinder legt 500 eitjes na bevruchting elk ter grootte van speldenknop.

Eitjes komen uit 6 weken tot 1 jaar nadat ze gelegd zijn.

In +/- 30 dagen vermeerdert de rups zijn gewicht met maar liefst 10.000 keer.

Bek van rups wordt alleen voor eten gebruikt, ademhaling gaat door 2 x 9 gaatjes aan weerszijden van zijn lijf.

Cocon spinnen; rustig plekje, hangmatje maken, spinnen hun kop in 8-vormige beweging (lemniscaat), aan weerskanten van bek 2 gaatjes, mengsel van proteïne (zijde) en sericine (lijm) samen 1 draad, 1 foot (30 cm) per minuut, tot een draad van 3000 meter. (enig natuurlijk filament)

Voor de zijdeproductie wordt een deel van de cocons een fractie van seconde aan hete stoom blootgesteld teneinde de pop te doden. De pop is noch rups, nog vlinder.

Na 14 dagen komt het andere deel van de cocons uit als vlinder, zonder vlinders geen rupsen, geen nieuwe cocons.

Vrouwtjes vlinder legt 500 eitjes na bevruchting elk ter grootte van speldenknop.

Etc……

Over zijde….

Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door de zijderups. De bekendste soort is de Bombyx Mori; ze behoort tot de orde van de lepidoptera ( Linnaeus 1758 ) De rupsen spinnen hun cocon van zijde.

De spinvloeistof komt uit twee openingen aan weerszijden van zijn kop. Deze twee draden plakken bij het verlaten van de rups direct aan elkaar. De cocon draad van de zijderups bestaat daarom uit een dubbele draad die is opgebouwd uit fibroine, die door een natuurlijke lijm, -de sericine- omgeven is. De fibroine bestaat uit een in water onoplosbaar proteïne waaraan de zijde haar enorme sterkte te danken heeft.

De sericine daarentegen is in water oplosbaar. De cocons worden hiervoor in bassins met water gelegd voordat de zijden draad wordt afgewikkeld. De twee zijdeklieren van de rups hebben een darmachtige vorm, nemen drie kwart van de rupslengte in beslag en eindigen bij de twee eerder genoemde spinopeningen aan weerszijden van de bek. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde. Een deel van de cocons wordt een fractie van een seconde door stoom behandeld waardoor het proces van de verpopping stopt. Het andere deel van de cocons komt uit, wordt een vlinder, legt eitjes, wordt rups en zo is de cirkel weer rond.

De zijdeteelt is al duizenden jaren oud. Hierdoor is de vlinder gemuteerd (niet meer in staat tot vliegen en het zoeken van voedsel ) zodat de rups/ vlinder zonder de hulp van mensen direct zou uitsterven.

Verschillende soorten zijdes (de linkjes verwijzen naar de collectie stoffen op zijdewinkel.nl voor de genoemde zijde)

 • Ruwe zijde; afgehaspelde zijde waarvan de zijdelijm ( de sericine) nog niet is verwijderd
 • Wilde zijde; zijde van een andere zijderups dan de Bombyx Mori
 • Bourette zijde; gemaakt van korte vezels van uitgekomen cocons, een diervriendelijke & biologische zijde
 • Doupion zijde – oorspronkelijk stof gemaakt van de onregelmatige dragen van de rupsen die met z’n tweeën zijn ingesponnen (tweelingcocons). Franse vertaling / benaming voor twee/tweeling – Doupion. andaag de dag wordt de onregelmatige structuur van de draden (slub in het garen) nagebootst, zoveel tweeling cocons als dat er doupion zijde op de wereld is, zijn er namelijk niet : -)
 • Pongee zijde, ook wel Pongé, of Ponge is een dunne, gladde 100% zijden stof. Soms wordt er gerefeerd naar Habotai of Paj. In feite zijn dit Chineze benamingen voor de kwaliteit van de Pongee. De Pongee 4,5 en 6 noemen de Chinezen Paj. En Pongee 8,10, 12 etc. wordt Habotai genoemd. Geweven in taftbinding, zonder enige verzwaring. In diverse diktes, respectievelijk gewichtsklasses, verkrijgbaar. Hoe hoger het nummer van de pongee, hoe dikker de stof. Op Zijdewinkel.nl vind je in de stoffen collectie Pongee 5, Pongee 6, Pongee 8, Pongee 10, Pongee 12 en Pongee 14.
 • Chiffon zijde is een transparante zijde. fijndradig, transparant, voileachtig crêpe weefsel in taftbinding. 0orspronkelijke Franse spotnaam voor “vod”. Ook wel Voile genoemd. Of Mousseline. De Chiffon zijde is geweven met hetzelfde garen als de Pongee 5 zijde, met een significant verschil.. De garens zijn voor het weefproces gedraaid (uiteinde tegen elkaar in) en hebben daardoor een crêpe effect gekregen. De overdraaide garens zijn vervolgens verweven tot Chiffon zijde. De Chiffon wordt heel vaak gebruikt in combinatie met vilten.
 • Crêpe Georgette zijde (Georgete) is een half-transparante zijden voile. In crêpeachtig weefsel in taftbinding, ontstaan door sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren. Kreukvrij weefsel met soepele val en mat uiterlijk.
 • Crêpe de Chine zijde Ofwel crêpe uit China : – ) Dit is een zwaardere kwaliteit zijde, als de Pongee zijde met een luxe matte glanzende uitstraling. Deze bijzondere glans is verkregen doordat de zijde geweven is met een hooggedraaid garen.
 • Satijn / Crêpe Satin Satijn is eigenlijk een verzamelnaam voor een weefsel in satijnbinding (atlasbinding) met normaal gedraaid garen; bijzonder kenmerk is de gladde, sterke glanzende bovenkant. Satijn wordt ook wel Charmeuse zijde genoemd. Het woord Satijn komt van het Italiaanse woord voor zijde; Seta. In onze collectie Satijn vind je o.a. de Crepe Satin 12.5, Crepe Satin 17, Crepe Satin 19, Crepe Satin 40.En de Rolls Royce onder de Satijnen stoffen, waarin ook onze Koningin Máxima trouwde, de Satin Duchesse de Luxe. Door de Nederlandse pers omgedoopt tot Mikado Zijde. Ben je op zoek naar een prachtige zijden stof voor een avondjurk, of bruidsjurk, dan ben je aan het juiste adres bij de ZIJDAR Satijnen & Crêpe Satin stoffen.
 • Twill zijde is een lichte stof die de sterkte van een keperbinding combineert met de natuurlijke kracht van een zijde. Een bekende keperbinding is de denim/spijkerbroek. De stof wordt gekenmerkt door zijn diagonale parallelle weefsel, maar toch behoudt het de gladde textuur van een zijde. Twill is ook bekend van de Franse pochets en de Hermès shawls.
 • Zijden tule;zuiver zijden tule is een zeldzame stof. Tule wordt veelal gebruikt voor prachtige bruidssluiers, daarom is de tule vaak breder dan normaal; zo’n 180 cm omdat de tule vanaf bovenaan geplooid wordt en wijd uiteen moet lopen op het gangpad van de kerk.