ZIJDAR Zomer Week         Best of Both               Thema Letters

Wanneer: 16 t/m 19 augustus 2016, 4 lesdagen en twee atelieravonden

Waar: ZIJDAR Natural Silk, De Trompet 1936, Heemskerk (NL)

Letters

 

Programma in het kort: LETTERS: Typografie, tekst, handtekening en handafdruk: Je eigen handschrift staat in deze werkweek letterlijk en figuurlijk centraal. We nemen je mee van ontwerp naar de realisatie op zijde. Er worden je drie bijzondere technieken aangereikt die je uitvoert op bijzondere en luxe zijden stoffen van groot formaat (90 x 90 cm en 140 x 50 cm).

Onder begeleiding van dé twee topdocenten van Nederland en België, – Ria van Els-Dubelaar en Gil de Vloo – werk je in een groep van maximaal 12 personen in een inspirerende en natuur-rijke omgeving waarbij zijde centraal staat. Wij kijken er naar uit om samen met je aan de slag te gaan, kom je ook?

Een absoluut unieke kans om te mogen leren van deze twee topdocenten die hun krachten bundelen om jou een schatkamer aan informatie te geven en inspiratie waar je nog jarenlang mee kunt werken

 

Programma Best of Both – Thema letters

Dinsdag 16 augustus               10.00 – 16.00 uur       

LETTERS – Kijken, schetsen, ontwerpen en dessins voorbereiden   

Docent: Ria van Els – Dubelaar

Typografie, tekst, handtekening en handafdruk: Je eigen handschrift staat in deze werkweek letterlijk en figuurlijk centraal. Na een introductie over typografie en geschreven letters ga je zelf aan de slag. Kijken en fotograferen, analyseren van je vondsten, schetsen en ontwerpen of even naar buiten in de natuur. Het komt op deze eerste dag allemaal voorbij. Sjablonen worden gemaakt, dessins worden voorbereid. Persoonlijke coaching door de dag en een groepsevaluatie tot slot.

11223857_689453864532455_6430626062766357821_n

 

Woensdag 17 augustus           09.00 – 16.00 uur                                                       

Degumming – ontgommen van Organza zijde           

Docenten: Ria van Els – Dubelaar & Gil de Vloo

Naamloos

Er wordt gewerkt op Organza 5.5 100% zuiver zijde, 140 x 50 cm, kleur naar keuze: wit, ivoor, zwart of blauw.

Met de gemaakte vormen en ontwerpen ga je na de instructie aan het werk: het ontgommen van de organza. Na het ontgom-procedée wordt de zijde geverfd door middel van een badverf techniek. Het verschil in kleur opname in het uitgewerkte dessin zorgt voor een spectaculair resultaat. Je hebt daarna de mogelijkheid om de ontgomde organza te beschilderen en /of in te vilten. Persoonlijke coaching door de dag en een groepsevaluatie tot slot.

18.00 – 21.00 uur     Avondatelier. Je bent in de gelegenheid om zelfstandig te werken in het ZIJDAR atelier

 

Donderdag 18 augustus          09.00-16.00 uur                       

Deco Reco – Ontkleuren & Herkleuren

Docenten: Ria van Els – Dubelaar & Gil de Vloo

Gil ontkleuring kopie

Er wordt gewerkt op Twill 10, 100% zuiver zijde 90 x 90 cm.

Speciale verfstoffen zijn nodig om het recept samen te stellen voor het proces van ontkleuren en kleuren in één handeling. De gekleurde twillzijde wordt in verschillende technieken bewerkt, de oude kleur verdwijnt en er komt vervolgens een nieuwe voor in de plaats terug. Deze techniek is ook toe te passen op transparante stoffen. Persoonlijke coaching door de dag en een groepsevaluatie tot slot.

18.00 – 21.00 uur     Avondatelier. Je bent in de gelegenheid om zelfstandig te werken in het ZIJDAR atelier

 

Vrijdag 19 augustus                09.00 – 16.00 uur                    

Modern Batik – werken met was op crêpe zijde                                 

Docenten: Ria van Els – Dubelaar & Gil de Vloo

Er wordt gewerkt op 100% zuiver zijden crêpe 140 x 50 cm:

naar keuze Crêpe de Chine 16, Crêpe Satin 17 of op Crêpe Georgette 16

De keuze voor een mooie zware zijde is ingegeven door de techniek waarmee deze dag gewerkt wordt. De was techniek wordt namelijk in gelaagdheid opgebracht. Je ontwerp of dessin kan op deze manier letterlijk en figuurlijk worden uitgediept. Alle opgedane kennis van de eerdere dagen komen hierin samen. Persoonlijke coaching door de dag en een groepsevaluatie tot slot.

 

DSC_7271

 

Het cursusgeld is inclusief:

 • 4 dagen les en intensieve begeleiding door twee topdocenten
 • 4 dagen alle benodigde materialen en gebruik van gereedschappen op locatie
 • 2 avonden mogelijkheid tot het gebruik te maken van het Avondatelier: woensdag 17 augustus en donderdag 18 augustus van 18.00 – 21.00 uur
 • 4 maal een luxe lunch bij Restaurant de Buurvrouw (650 meter –loopafstand), keuze uit soepen en diverse belegde broodjes
 • Onbeperkt koffie, thee, vruchtensappen, water, fruit en we trakteren natuurlijk geregeld op wat lekkers!
 • Zijden stoffen ter waarde van € 60,-
 • Werkmap met alle informatie over deze werkweek. Introducties, zijden samples, de opdrachten en van de technieken elke dag een materiaallijst, de werkbeschrijving en de eventuele receptuur.
 • Persoonlijke coaching – en groepsevaluatie
 • Getuigschrift ondertekent door beiden docenten
 • Een schatkamer aan informatie en inspiratie om thuis verder mee te werken
 • Gratis entree ZIJDEgalleria (De Trompet 1936 – 2e verdieping), expositie Gil de Vloo
 • Mogelijkheid direct materialen aan te schaffen in de ZIJDAR showroom (met korting!)
 • Kortingsbon voor het boek ZIJDE-SILK van Ria van Els – Dubelaar
 • ZIJDAR Goodybag

 

Het belooft een feestje te worden!

 

Locatie

Er wordt de hele week gewerkt in het atelier in de natuurrijke omgeving van ZIJDAR Natural Silk. De Trompet 1936 – 1967 DB Heemskerk (Noord-Holland, Nederland). Het atelier bevindt zich op de 1e verdieping, welke alleen bereikbaar is via een trap.

Route informatie (auto en OV): www.zijdar.nl/contact. Gratis parkeren voor de deur. Indien je met het Openbaar Vervoer komt kunnen we in overleg een haal- en brengservice bieden van- en naar het station.

Zijdar Trompet 1936

 

Kosten & Aanmelden

€ 495,- per persoon (inclusief BTW en de bovengenoemde materialen lijst). Om jezelf aan te melden voor dit unieke programma mail direct naar info@zijdar.nl of bel 0031 (0) 251 750 275. Na aanmelden ontvang je van ons een bevestiging per mail (of indien gewenst per post) met de keuze om het gehele bedrag direct over te maken, of een aanbetaling van € 250,- en 6 weken voor aanvang het resterende bedrag van € 245,-.

In verband met het beperkt aantal plaatsen en de grote belangstelling is een plek pas gegarandeerd na (aan)betaling, wij bevestigen de ontvangst betaling per mail (of indien gewenst per post).

Over de docenten

Docent Ria van Els-Dubelaar

Nederland                      

Creatief: Ontwerp & Dessin       

www.riavanels-dubelaar.com

ria@van-els.com

Ria volgde de vierjarige textielopleiding Ns in Haarlem, Nederland. Al tijdens deze studie raakte ze gefascineerd door natuurzijde. Na als textieldocent in het voortgezet onderwijs te hebben gewerkt, is ze zich fulltime gaan bezighouden met zijde. Ria was 30 jaar directeur van Zijdar, het in natuurzijde gespecialiseerde bedrijf dat ze in 1982 mede oprichtte en stelde ze zijdetentoonstellingen samen voor de eigen galerie. Ze was medeorganisator van het grote Nederlandse zijde-symposium in 1986. Tijdens haar lange lidmaatschap van de ISA (International Silk Association) legde zij contacten met textielkunstenaars over de hele wereld en een toonaangevende kunstenaars naar Nederland om masterclasses te geven.

Ria onderscheidt zich door een enorme expertise. Ze wil haar kennis delen met een ieder die geïnteresseerd is en profileert zich nationaal en internationaal door het geven van lezingen, trainingen en workshops op haar vakgebied natuurzijde. Momenteel is ze topconsultant en gastdocent bij ZIJDAR Naturel Silk naast haar werk als voorzitter van de Textielcommissie.nl De organisatie met de missie een bijdrage te leveren aan het behoud van het textiele erfgoed door het verzamelen en verspreiden van kennis van historisch en hedendaags textiel in alle disciplines.

Ria van Els-Dubelaar publiceerde in talloze vakbladen. Van haar verschenen de volgende boeken:

 • ZIJDE-SILK (2015) ISBN 798-90-78376-21-7
 • Dutch Quilts – Quilts in Beeld (2007) ISBN     978-90-78376-01-9
 • Dutch Felt – Vilt in Beeld (2005) ISBN 90-90109078-3
 • Zijde; Stof tot Verven (1992) ISBN 90-213-0964-5

Zijde-Silk

 

Gil de Vloo

België

Technisch: Grafisch & Technieken

Gil de vloo

www.gildevloo.com

gildevloo@skynet.be

Decoratie op textiel is voor Gil De Vloo een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ze begon als collagiste en enkele jaren later stapte ze over naar tekeningen waarin zij “de harde realiteit” als ondertoon gebruikte. De impressies werden in wit/zwart combinaties of in kleur gemaakt.

Zowel haar schilderijen (aquarel op zijde) als haar met de hand bedrukte of beschilderde stoffen en accessoires onderscheiden zich door een uniek kleurenpalet en een perfecte afwerking. Mede geïnspireerd door het hedendaags modebeeld verwierf zij de knowhow omtrent het ontkleuren en wegetsen van vezels uit diverse stoffen.

Nadien nam het vervormen van textiel een belangrijke plaats in in het werk van Gil De Vloo. Dit resulteerde in een reeks unieke zijden tasjes als gebruiksklaar mode accessoire. Het vilten, zowel op zijde als op wol, was een volgende technische expressie van het modebewust engagement van Gil.

Naast het zich vervolmaken in de kennis van de gebruikte materialen blijft het ontwerpen van stoffen en dessins in de ruimst mogelijke zin van het woord haar passie. Het constant onderzoek naar de eigenschappen van de diverse soorten stof en het experimenteel toepassen en verwerken van deze eigenschappen betekenen voor haar een onuitputtelijke bron van mogelijkheden op vernieuwing qua textieldesign. Zij is meester over het materiaal waarop zij etst, kleurt, ontkleurt en drukt.

Deze expertise is ook anderen niet ontgaan. Op 15 december 2014 werd haar het label “Handmade in Brugge” toegekend door de stad Brugge. Dit betekent voor haar de bekroning van haar jarenlange inzet om de interesse voor het oude (kunst)ambacht van textielbewerking bij jong en oud levendig te houden. Op haar website vind je een collage van enkele foto’s die uiting geven van de appreciatie voor Gil als ambassadrice van textielbewerking zowel in binnen- als in buitenland.

 

Tips voor overnachten in de buurt

 1. Hostel Kasteel Assumburg Heemskerk (op loopafstand van ZIJDAR Natural Silk) http://www.stayokay.com/nl/hostel/heemskerk
 2. Hotel NH Marquette, Heemskerk http://www.nh-hotels.nl/hotel/nh-heemskerk-marquette
 3. Vakantiehuisjes De Meerparel, Jachthaven Uitgeest http://demeerparel.com/
 4. Camping Geversduin, Castricum http://www.campinggeversduin.nl

 

Tips voor activiteiten in de buurt

 1.  Kasteeltuin Assumburg: http://www.kasteeltuinassumburg.nl/
 2. Strand en duinen Heemskerk (alleen lopend of met fiets bereikbaar), Wijk aan Zee, IJmuiden, Bloemendaal. Restaurants en cafés op locatie.
 3. Zaanse Schans: http://www.dezaanseschans.nl/
 4. Heemskerk ligt ca. 30 minuten met de auto van Amsterdam, 15 minuten van Haarlem en Alkmaar
 5. Activiteiten kalender Heemskerk: https://www.heemskerk.nl/vrije_tijd/evenementen_kalender/
 6. Activiteiten kalender Noord-Holland: http://www.uitinnoordholland.nl/