Van harte welkom in ons digitale ZIJDE-Museum!

Voorheen was dit museum gevestigd in ons pand op De Trompet in Heemskerk. Wat leuk dat je er bent!

Dit ZIJDE-Museum is ontstaan vanuit de gedachte en passie om kennis te delen. Daarnaast hebben wij in de loop der jaren een prachtige privé collectie opgebouwd rondom zijde. En hoe leuk is het als iedereen daarvan kan en mag genieten. In juni 2019 openden wij het ZIJDE-Museum.

Een aantal praktische zaken:

  • Het museum is een privé verzameling en was volledig door mijzelf gefinancierd. We ontvingen geen subsidies. Bij de inrichting heb ik zoveel mogelijk materialen hergebruikt en gekocht bij tweedehands- kringloopwinkels. Dan wel gekocht of gekregen via familie / vrienden / kennissen.
  • Informatie, video’s of foto’s kopiëren en delen zonder toestemming is niet toegestaan.
  • Mocht je online vertellen dat je ons ZIJDE-Museum hebt bezocht, bijvoorbeeld op social media, dan vinden we het bijzonder leuk als je ons vermeldt en tagt, @zijdewinkel.nl, @zijdar.
  • Zie je iets wat niet klopt, niet werkt, of denk je dat informatie niet juist is / kan worden aangevuld? Mail ons gerust op info@zijdar.nl dan kijken we er naar!

In de trap opgang hadden we diverse “smaakmakers” rondom zijde. Deze zie je hieronder.

Heel veel plezier in ons ZIJDE-Museum!

Hartelijke groet, Sarah – eigenaresse ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl

2013 – heden

Chinese zijde bij de Bijenkorf

Hoe leuk is deze deze grappige poster van “Chinese zijde bij de Bijenkorf”. In de jaren ’80 werden zo de jasjes van gewassen zijde / sandwashed silk enorm populair bij het grote publiek. Helaas was de zijde van slechte kwaliteit waardoor zijde in een minder goed daglicht kwam (duur en slechte kwaliteit). Zonde!

Zijde in producten

Zijde en Silk wordt graag gebruikt in namen, zoals de Silk Experience een luxe reisbureau. Maar denk ook aan zijdeglans in de verf of zijdezacht toilet papier. En hoeveel producten en reclames rondom zijde in cosmetica zijn er wel niet? Een zijdezachte huid en glanzend haar als satijn, wat vaak ook geassocieerd wordt met zijde. In ons museum leer je het verschil tussen zijde en satijn ;-). Keuringsdienst van Waarde heeft er een uitzending aan gewijd met de naam “Zijde”; het gebruik van o.a. zijde in cosmetica. Want hoe komt die zijde nou in een flacon of pot shampoo? Terug te vinden op internet, de aflevering van september 2011.

Een merk wat wel degelijk pure zijde toevoegt is het Japanse merk Shiseido. Zijde is huidvriendelijk en bevordert heling van de huid. Daarom wordt zijde gebruikt in cosmetische toepassingen. De helende werking van zijde op de huid, is te danken aan het eiwit fibroïne.

Koishimaru Zijde. Het kostbare kenmerkende ingrediënt van SENSAI

In de geschiedenis van Japan geniet Koishimaru Zijde veel aanzien als een uitzonderlijk lichte en stralende zijdesoort die ooit uitsluitend was voorbehouden aan de keizerlijke familie. Tot op de dag van vandaag is Koishimaru Zijde de kostbaarste zijde ter wereld. SENSAI ontdekte dat zijdeweefsters opvallend jeugdige en zijdezachte handen hadden.

Onderzoekers ontdekten dat Koishimaru Zijde het unieke vermogen heeft om de productie van hyaluronzuur* te bevorderen, een natuurlijk bestanddeel van de huid dat haar voedt en regenereert en daarmee essentieel is voor de legendarische Japanse Kinuhada – een onberispelijke, zijdezachte huid.

De groei van de rups van dag tot dag

Hier zie je een prachtige poster Prospetto Dimostrativo dell’educatione attiva dei Bachi da Seta uit 1850. Ofwel van eitje tot vlinder.