Vezels en stoffen

In deze video laat Sarah je in het ZIJDE-Museum zien welke verschillende natuurlijke vezels er zijn; dierlijk en plantaardig. Denk aan bijvoorbeeld de eiwitvezels wol, zijde, mohair en de cellulose vezels katoen, linnen, hennep en ramie.

De zogeheten man-made fibers zoals; polyster, polyamide, nylon.

Daar tussenin zit de viscose, ook wel bekend als Rayon. Hieronder vind je meer informatie over Viscose.

De vezels kun je met elkaar verbinden tot stoffen door ze te weven in bijvoorbeeld een satijnbinding, keperbinding of linnen/platbinding. Wat het verschil is tussen satijn en zijde laat ik in de video horen onder aan deze pagina.

Je kunt stoffen ook breien, let op: tricot, jersey en breisel is dezelfde benaming voor dezelfde techniek ;-).

Daarnaast bestaan er ook non-wovens zoals leer en vilt. De stoffen kun je vervolgens bewerken, door te beschilderen, marmeren, met een zout of serti techniek aan de slag te gaan, te laseren of digitaal te printen.

Wat is viscose / rayon?

Cellulose is de basisgrondstof die wordt gebruikt voor de vervaardiging van viscose. Hout of restanten van de katoenpluis worden hier van oudsher voor gebruikt. Uit de grondstoffen wordt de cellulose vrijgemaakt. De cellulose komt als vellen papier naar de fabriek. Door een speciaal procedé wordt de cellulose tot een vloeibare stroperige massa gemaakt, de zogenoemde spinvloeistof die viscose heet. Deze spinvloeistof wordt onder hoge druk door een kopje met nauwe gaatjes (de spindop) geperst. Wanneer deze vloeistof door de gaatjes wordt geperst, komt er een haarfijne eindeloze draad uit de spindop. Na het spuiten hebben de uitgespoten straaltjes een vaste vorm aangenomen. Deze haarfijne vezels (filamenten) worden weer verder getwijnd tot garen.

Omdat de grondstof van kunstmatige cellulosevezels dezelfde is als die van de natuurlijke cellulosevezels (zoals katoen) komen ook de eigenschappen in grote lijnen overeen. Viscose vertoont normaal een hoge glans die weer kan worden veranderd door aan de spinvloeistof allerlei middelen toe te voegen zoals matteringsmiddelen en kleuringen. Viscose vind je ook vaak terug in bijvoorbeeld mengingen met zijde.

Satijn en Jersey

Twee grote misverstanden die ik vaak voorbij zie komen:

  • Satijn is een binding. Dit kan zijde zijn, maar ook katoen of polyester. Het zegt iets over de manier waarop een stof geweven is, niets over de grondstof
  • Jersey, tricot en breisel zijn drie benamingen voor hetzelfde; een rekbare stof. Hierdoor heb je een natuurlijke stretch. Er bestaan jersey zijden stoffen, bijvoorbeeld haspelzijde of bourette jersey. Er zijn ook zijden stoffen met lycra, die stretchen dus ook.

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Satijn is een binding. Het zegt iets over de manier waarop een stof geweven is. Bijvoorbeeld een linnenbinding ofwel platbinding, keperbinding (denk Hermès, schuin lijntje in de stof) of een satijn binding. En die satijn binding herken je aan de glans.

MAAR de grondstof kan zijde zijn. Of polyester. Of katoen. Dus er bestaat zijde satijn, polyester satijn en katoen satijn. Met ieder de eigenschappen van satijn (glans!) maar de voor- en nadelen hangen af van de grondstof. Polyester geeft je huid niet de mogelijkheid te ventileren (daarom zweet je vaak in polyester satijn kleding) en is niet natuurlijk. Katoen is sterk, maar glanst wel minder.

Zijde is eigenlijk best of both. Het reguleert je lichaamstemperatuur, is glad, sterk, glanst intens en is puur natuur. Zijden satijn is er in tal van variaties. Crepe Satin, Satijn, Satin Duchesse, en ook Crepe Satin met stretch. Ideaal om op en onder te slapen, bruidsjurken, kleding en natuurlijk ook om op te zijdeschilderen.