Vraag: Hoe kan ik het beste cocons verven?

Op vrijdag is het altijd gezellig druk in de mailbox van Zijdar. Er zijn veel vragen, ik denk omdat mensen misschien hun projectjes klaar hebben gelegd voor het weekend. Of hierover aan het nadenken zijn en nog een vraag hebben. Vandaag in de mailbox:

Bericht: Goede middag,

Hoe kan ik het best zijdecocons verven met zijdeverf? Hoe kan ze fixeren?

Bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Gabrielle

Antwoord: Je kunt cocons verven met zijdeverf in de magnetron!

Hoi Gabrielle,

Leuk dat je cocons gaat verven. Je kunt dit inderdaad doen met zijdeverf. Bijvoorbeeld de zijdeverf van Dupont.

Dit is een zijdeverf speciaal voor eiwitvezels, en de zijden coconnetjes zijn natuurlijk draden van pure zijde. De zijdeverf kan op drie manieren toegepast en gefixeerd worden:

1. Aanbrengen met kwast, en dan laten drogen, en dan stomen

De stoom fixeert de verf op de stof of in dit geval cocon. Het stomen op deze manier in de stoompan is relatief veel werk voor de cocons.

2. In een pan water op het vuur, en dan tegen de kook brengen.

Dit is niet de beste manier, omdat de warmte van het water de verf fixeert. MAAR ook de cocons afhaspelt. Dat wil zeggen; de cocon draden bestaan uit pure zijde en lijm. Samen vormt dit één draad. Door de warmte van het water zal de zijdelijm oplossen en de draad los laten.

3. In de magnetron

Dit lijkt mij de beste oplossing voor het verven van de cocons

Instructie cocons verven met de magnetrontechniek

 1. Haal de cocons uit de verpakking.
 2. Maak deze goed nat onder de kraan of in een bak water
 3. Leg de sjaal in een schone magnetron schaal.
 4. Breng de verf aan op de cocons. Veel, weinig, verdund of puur. Eén kleur of meerdere kleuren.
  • De verf gaat altijd een beetje vloeien en is onderling mengbaar. Doe je rood en geel naast elkaar, dan krijg je op de plek waar de verf elkaar raakt oranje. Rood en blauw wordt paars. Geel en oranje wordt groen. Enz.
  • Wil je stukken wit laten, sla dan een stuk over met de verf
  • De verf is transparant. Je kunt wel de cocons geel maken en dan zwarte stippen erop. Maar niet zwart maken met gele stippen erop. En maak de cocons geel met rode stippen, dan krijg je…juist…oranje stippen : -)
 5. Als de verf op de zijde zit dan dek je de schaal af met magnetron folie (check even of er gaatjes inzitten, anders zelf prikken met een vork) en gaat het werk in de magnetron.
 6. De magnetron op 600 watt. 4 minuten. De magnetron zorgt ervoor dat de verf op de cocons wordt gefixeerd en daarna was- en veegvast is.
 7. PING! Klaaaaaaar voor het resultaat. De cocons uit de magnetron halen, uitspoelen onder de kraan (let op: ze zijn heet!!)
  • Zorg voor een schone spoelbak
  • Het spoelwater moet helder zijn
 8. Spoel de cocons eventueel na met een scheut azijn. Spoel daarna de azijn uit. Azijn zorgt voor extra glans.

Je kunt de cocons gewoon zo laten drogen.

Het is een eitje ; – ) euh coconnetje….

Verftechnieken leren?

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van Dupont Zijdeverf. Of wil je weten hoe het nu precies werkt met het stomen van de verf in de snelkookpan? Volg een basiscursus zijdeschilderen in ons atelier.

Zijdar is dé zijde specialist van Nederland & België We hebben een uitgebreid assortiment zijde, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere textielmaterialen voor particulieren en zakelijke klanten. Daarnaast geven we ook workshops en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk of ga naar de website

Zijdar
Sarah Ruijter
Eigenaresse ZIJDAR Natural Silk, Zijdewinkel.nl, september18.nl

Sinds 2013 ben ik de eigenaresse van ZIJDAR Natural Silk (est. 1982) en Zijdewinkel.nl (est. 1992).
In 2018 richtte ik het succesvolle DIY bedrijf september18.nl op; de maandelijkse doe-het-zelf box aan huis rondom textiel met video tutorials.
Vanuit ZIJDAR en Zijdewinkel.nl heb ik talloze bedrijven en mensen geholpen rondom zijde. Van douane tot Studio Drift met de Shylights voor het Rijksmuseum. Van bruid tot baby. Van theater tot NKI-AVL. Stoffen, verven, workshops. Zijde is mijn passie en die deel ik graag. Mijn concept op het gebied van woondekens XXL breien is al jaren een daverend succes. Ik ben lid van de Textielcommissie.nl en daarbij lid van de AdviesRaad. In 2019 opende ik mijn eigen ZIJDE-Museum in ons pand van ZIJDAR en Zijdewinkel.nl. Hier delen we ook onze kennis rondom zijde.

Andere interessante artikelen

zijden-stropdas-stempelen-vaderdag
zijden-fluweel