Vitrine

Onderin de vitrine liggen verschillende stalen geverfd met ZIJDAR Zijdeverf. Ruim 30 jaar liet ZIJDAR haar eigen zijdeverf en textielverf produceren. Na een overname van het familiebedrijf in Frankrijk waar de ververij was en een faillissement is een aantal jaar geleden besloten enkel nog externe gerenommeerde merken te voeren. Hiermee kwam een einde aan de eigen ZIJDAR verflijn.

Boven de vitrine hangt een ingelijst borduurwerk van klederdrachten in Nederland. In veel kostuums en klederdrachten wordt zijde gebruikt en verwerkt.

Op de vitrine liggen opbergdozen, bekleed met handgeborduurde doupion zijde (changeant).

Aan de rechterkant hangt een verzameling van kleine plaatjes / prenten welke vroeger als banderol om zijden stoffen werden geplakt. Tegenwoordig vervangen door een “saaie” banderol zonder afbeelding. Dit is dus pure nostalgie.

In de vitrine liggen diverse stalenboeken van zijde.

Je vind er voorbeelden van restauratie van zijde. Deze zijn gedeeld in een hand’s on workshop in het atelier van Marjolein Homan Free. Een connectie van ZIJDAR en Sarah, ook vanuit de Textielcommissie.nl. Een overkoepelende Nederlandse organisatie voor conservatoren, restauratoren (museale circuit) en sinds een aantal jaar ook textielliefhebbers en bedrijven rondom textiel.

Zijden garens

Zijden kant

Onderin 2 canvas tassen als herdenking aan het Zijde Symposium georganiseerd door ZIJDAR in 1982, en de Weversmarkt in Hoorn, 15 jarig jubileum in 2019.