Ons eigen ZIJDE-Museum

Vandaag kwam er een dame n.a.v. onze advertentie in de Handwerken zonder Grenzen. Hierin staat informatie over ons eigen ZIJDE-Museum. In Heemskerk hebben wij namelijk boven onze winkel op de begane grond en het atelier op de 1e verdieping, op de 2e verdieping een eigen ZIJDE-Musuem. De dame is niet de eerste die nieuwsgierig is en ons museum bezoekt. We hebben reeds tientallen mensen mogen ontvangen. Zo leuk!

Achtergrond ZIJDE-museum

Omdat we in onze rijke geschiedenis zoveel kennis en kunde en materialen rondom zijde hebben gespaard, leek het mij leuk om dit permanent tentoon te stellen en toegankelijk te maken voor iedere bezoeker aan Zijdar en Zijdewinkel.nl. Dit heb ik gedaan in de vorm van een ZIJDE-Museum. We hebben geen officiële status als museum. Het is in feite een privé verzameling.

Hoe werkt het ZIJDE-Museum

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
1e zaterdag v.d. maand 10.00-16.00 uur

Van 12.00 – 13.00 uur lunchen wij gezamenlijk met ons team.

Exacte locatie

2e etage bedrijfspand ZIJDAR & Zijdewinkel.nl. Alleen via trap bereikbaar.
De Trompet 1936
1967 DB Heemskerk

Je hoeft je niet vooraf aan te melden

Aanmelden als individu is niet nodig. De openingstijden zijn gelijk met onze showroom/winkel/groothandel op de begane grond. Je kunt hier dus ook direct een kijkje nemen, mocht je hier nog niet zijn geweest of ons wel al kennen en net iets nodig hebben. Mooi te combineren dus ; -)

Voor groepen vanaf 5 personen vinden we het fijn om te weten dat je komt. Afgelopen maandag hadden we een groepje van 5 dames die elkaar al ruim 30 jaar kenden. Zij deelden een passie voor handwerken en vilten. Ze kwamen met regelmaat samen om te werken met textiel. Af en toe wordt er ook een uitje georganiseerd. Dit wordt door de dames om de beurt geregeld. Eén van de dames had van ons museum gehoord en een afspraak gemaakt om te komen met het groepje. Voor hen kwam de maandag goed uit. Dit is weliswaar buiten onze reguliere openingstijden maar geen probleem in overleg. Ze hadden cake mee, en wij hadden koffie en thee klaar gezet. Zo konden we ook even fijn kletsen voordat ze naar het museum gingen.

Entree, inclusief cadeau

De toegang voor het museum is € 4,50 p.p. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. Wij vinden educatie en spelenderwijs leren enorm belangrijk. Voor de kinderen is er dus genoeg te zien en te ontdekken in het museum! Kinderen van 12-18 zijn € 2,50. Kinderen onder de 18 alleen onder begeleiding met een volwassene.

De Museumjaarkaart is niet van toepassing

De volwassene entree is inclusief één van de drie CADEAU opties, zelf te kiezen:

  • Ons magazine Over Zijde t.w.v. € 12.50 cadeau
  • € 10,- korting op het boek ZIJDE-SILK van Ria van Els – Dubelaar (VAP € 49,95)
  • Of je kunt het kinder voorleesboek Prulletje vindt een zijden ei aanschaffen met € 2,50 korting (VAP € 15,50)

De route

Je krijgt van ons een route boek op papier. Je kunt dus zelfstandig door het museum lopen en kijken. Dit duurt ongeveer een uur. De documentaires die draaien duren allebei 30 minuten. Je kunt dus ca. 2 uur tijd uittrekken voor het bezoek.

Ben jij nieuwsgierig naar alles rondom ZIJDE!

Wil jij weten hoe zijde gemaakt wordt. Wat natuurlijke vezels zijn en hoe deze voelen? Wat je allemaal van zijde kunt maken? Kom dan vooral langs en laat je betoveren en leer alles over zijde, natuurlijke stoffen en verven. Met o.a. ons rupsenhotel, schatten uit de prachtige privé collectie van Ria van Els – Dubelaar en Sarah Ruijter. En waanzinnige documentaires in samenwerking met Ambacht in Beeld.

Tip, leren en doen tegelijk!

Combineer een bezoek met één van onze presentaties en hands on workshop activiteiten, meer informatie >>.

 

 

ZIJDAR Natural Silk is dé zijde specialist van Nederland & België. We hebben een uitgebreid assortiment zijde, natuurlijke stoffen, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere creatieve textielmaterialen voor particulieren en consumenten en zakelijke klanten & studenten. Daarnaast geven we ook workshops & masterclasses en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Mail info@zijdar.nl, bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk.

Particulieren en consumenten > https://www.zijdewinkel.nl
Zakelijke klanten en studenten > https://www.zijdargroothandel.nl
Workshops > https://zijdar.nl/atelier-workshops
Showroom/winkel/groothandel > https://zijdar.nl/winkel-en-groothandel-bezoeken
Team > https://zijdar.nl/informatie/team-zijdespecialisten

Zijdar
Sarah Ruijter
Eigenaresse ZIJDAR Natural Silk, Zijdewinkel.nl, september18.nl

Sinds 2013 ben ik de eigenaresse van ZIJDAR Natural Silk (est. 1982) en Zijdewinkel.nl (est. 1992).
In 2018 richtte ik het succesvolle DIY bedrijf september18.nl op; de maandelijkse doe-het-zelf box aan huis rondom textiel met video tutorials voor volwassenen.
Vanuit ZIJDAR en Zijdewinkel.nl heb ik talloze bedrijven en mensen geholpen rondom zijde. Van douane tot Studio Drift met de Shylights voor het Rijksmuseum. Van bruid tot baby. Van theater tot NKI-AVL. Stoffen, verven, workshops. Zijde is mijn passie en die deel ik graag. Mijn concept op het gebied van woondekens XXL breien is al jaren een daverend succes. Ik ben lid van de Textielcommissie.nl en VKG. In 2019 opende ik mijn eigen ZIJDE-Museum in ons pand van ZIJDAR en Zijdewinkel.nl. Hier delen we ook onze kennis rondom zijde.

Andere interessante artikelen

werken-met-was