Doupion zijde

Gisteren was het heel druk in de winkel. Dat is vaak zo op vrijdag. We hadden veel bezoeken van particulieren en daarnaast ook een workshop Leren Vilten in huis. Ik was niet aan alles toe gekomen, en soms vind ik het dan fijn om op zaterdag nog even te werken. En omdat het dit jaar schrikkeljaar is ; -) was deze zaterdag een extra zaterdag waarop ik mooi nog even wat dingen kon doen. Iets wat nog op mijn lijstje stond was het bestellen van de gekleurde doupion zijde voor de moeder van de bruid.

Wat is doupion zijde?

Doupion zijde is een zijde met een onregelmatige structuur, waarbij wij de grove variant hebben en de gladde variant, beiden met een slub. De slub is het woord voor de verdikking in de draad. Doupion wordt ook wel gespeld als dupion.

Waar is doupion zijde voor geschikt?

Doupion zijde is voor heel veel toepassingen geschikt. Je kunt op een witte doupion zijde heel mooi zijdeschilderen. Op een zwarte of gekleurde doupion kun je zeefdrukken. Er bestaan ook effen geverfde doupion zijdes, die worden aangeverfd in Europa voor ons. Je kunt borduren op doupion. Je kunt er fantastisch mooie kleding van maken, zoals jasjes en pantalon rokjes.

De moeder van de bruid wilde graag een stevige zijde met body om een pantalon broek van te maken. Daar is de doupion ook zeer geschikt voor. Ze koos een hele mooie zeegroene kleur. Daarbij koos ze een soepel vallende crepe satin in een hemelsblauwe kleur. Hier wilde zij een blouse van maken. Voor zo’n stijlvolle combinatie is de doupion heel geschikt.

Doupion wordt ook gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld rustwades, hierover schreef ik eerder deze week een blog.

Video uitleg

In deze video leg ik je ook wat voor zijde dit precies is en hoe je de stof kunt herkennen. Door het beeld zie je ook hoe de stof valt, en dat het dus geen soepele stof is.

Nieuwsgierig?

Ben je op zoek naar doupion en wil je de stof graag in het echt bekijken of online bestellen? Dat kan bij ons! Kom gerust eens langs of kijk online rond voor meer informatie.

 

ZIJDAR Natural Silk is dé zijde specialist van Nederland & België. We hebben een uitgebreid assortiment zijde, natuurlijke stoffen, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere creatieve textielmaterialen voor particulieren en consumenten en zakelijke klanten & studenten. Daarnaast geven we ook workshops & masterclasses en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Mail info@zijdar.nl, bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk.

Particulieren en consumenten > https://www.zijdewinkel.nl
Zakelijke klanten en studenten > https://www.zijdargroothandel.nl
Workshops > https://zijdar.nl/atelier-workshops
Showroom/winkel/groothandel > https://zijdar.nl/winkel-en-groothandel-bezoeken
Team > https://zijdar.nl/informatie/team-zijdespecialisten

Zijdar
Sarah Ruijter
Eigenaresse ZIJDAR Natural Silk, Zijdewinkel.nl, september18.nl

Sinds 2013 ben ik de eigenaresse van ZIJDAR Natural Silk (est. 1982) en Zijdewinkel.nl (est. 1992).
In 2018 richtte ik het succesvolle DIY bedrijf september18.nl op; de maandelijkse doe-het-zelf box aan huis rondom textiel met video tutorials voor volwassenen.
Vanuit ZIJDAR en Zijdewinkel.nl heb ik talloze bedrijven en mensen geholpen rondom zijde. Van douane tot Studio Drift met de Shylights voor het Rijksmuseum. Van bruid tot baby. Van theater tot NKI-AVL. Stoffen, verven, workshops. Zijde is mijn passie en die deel ik graag. Mijn concept op het gebied van woondekens XXL breien is al jaren een daverend succes. Ik ben lid van de Textielcommissie.nl en VKG. In 2019 opende ik mijn eigen ZIJDE-Museum in ons pand van ZIJDAR en Zijdewinkel.nl. Hier delen we ook onze kennis rondom zijde.

Andere interessante artikelen

werken-met-was