Dagelijkse blog voor ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl

Natuurlijk was 1 januari 2020 een mooi moment geweest om te starten met een dagelijkse blog voor ZIJDAR & Zijdewinkel.nl. Of met het lanceren van deze nieuwe website van Zijdar, ergens eind vorig jaar (hoera!). Of op 1 maart. Maar inmiddels is het gewoon 24 februari geworden van dit jaar. En als ik nu niet begin, begin ik nooit niet. Het lijkt me namelijk zo leuk om bijna dagelijks een kijkje te geven in wat er allemaal reilt en zeilt bij mijn bedrijven ZIJDAR & Zijdewinkel.nl. En geloof mij, echt geen dag is hetzelfde. En geen product zo veelzijdig als…juistem… zijde. Daarnaast vind ik schrijven leuk. Dus 1 + 1 = 2.

Welkom bij mijn nieuwe blog! Vandaag leer ik je graag het verschil tussen satijn en zijde.

Geen Bridezilla, wel enorme stress!

Vanmorgen vroeg ging al de telefoon. Een dame uit Zwanenburg belde. Ze had enorme stress. Ze gaat volgende week dinsdag trouwen en ze had haar trouwjurk opgehaald bij een atelier voor herstelwerkzaamheden. De jurk was echter enorm beschadigd. Er zaten halen in de stof. Er zat een vlek in. En de achterkant was niet goed gemaakt, waardoor de V van haar blote rug niet goed was geworden. Ze had een extra meter stof nodig. Ze dacht dat het misschien wilde zijde was, een doupion stof. En ze had al op Zijdewinkel.nl gekeken of wij misschien de juiste zijde zouden hebben. Nu zijn wij op maandag gesloten met de winkel in Heemskerk maar ze vroeg zich af of ze misschien toch langs mocht komen? Natuurlijk mag dat! Daar maken we een uitzondering voor!

Wat is het verschil tussen satijn of zijde?

De bruid was gelijk in haar auto gesprongen met haar aanstaande en zoon. Ze had een lint meegenomen. Gemaakt van dezelfde stof als haar jurk. Bedoelt voor de korset sluiting op haar rug. Ik moest even voelen, en dat was lastig omdat het lint dubbel was van stof, en dat maakt het lastig voelen wát voor soort stof het is, en hoe dik de stof is. Ik zag dat het een satijn stof was. En hij voelde niet direct als zijde. Na even bestuderen, voelen en kijken bleek het een synthetische satijn te zijn. Dat wil zeggen; een stof geweven in satijn binding. Grondstof; polyester. Oefff dat maakte het wel lastig. Want van bijna al onze stoffen is de grondstof zijde. Ook de satijn stoffen.

Geen witte stof is hetzelfde!

Ik legde de bruid uit wat voor soort stof ze had gekozen voor haar bruidsjurk. En ik liet haar zien dat het een ander soort wit is, dan onze stoffen. Synthetische stoffen zijn vaak wat blauw wit. En onze natuurlijke zijden stoffen zijn meer warm wit. Kortom, best heel lastig om te matchen. Maar we gingen gewoon even kijken. Wij hebben namelijk wel veel variaties in wit. Natuurwit dus, maar ook porselein, ivoor, wit geverfd. We hebben van alles op de kniptafel gelegd. Een zware crepe satin. Een taftzijde. Geen satijn dus, maar wel een stijve zijde. De doupion zijde die zij zelf had gezien, was in ieder geval niet geschikt. Daar zit een onregelmatigheid in. Een satijn is echt glad.

Satin duchesse van zijde

We kozen uiteindelijk voor een wit geverfde satijn duchesse. Ofwel een mikado zijde. De kleur wit was echt witter dan haar satijn lint. Die was toch wat blauwer van kleur. Maar de binding van de stof, de satijn binding, met haar duidelijke glans was hetzelfde. De polyester satijn glimt wat meer. De zijde glanst wat meer. Die glim vs. glans is echt een verschil tussen satijn polyester en satijn van zijde. Omdat de halve meter stof echt bedoelt was om op het achterpand van de jurk een ruimere V te kunnen maken, en nog zou worden vast gezet met de linten, was het de beste keuze. Door de tijdsnood en de stress, was de bruid enorm opgelucht dat ze een goede passende stof had gevonden.

Ik ben natuurlijk nog heel benieuwd naar het eind resultaat. Misschien krijgen we die nog wel per mail een keer. Dan zal ik het zeker delen, met toestemming van de bruid.

Benieuwd wat de dag ons morgen brengt!

Hartelijke groet,

Sarah

Inspiratie tips en foto’s

@sarah_ruijter, @zijdewinkel, @zijdar,

Facebook: /sarah.ruijter, /zijdar, /zijdewinkel

 

 

 

 

Zijdar is dé zijde specialist van Nederland & België We hebben een uitgebreid assortiment zijde, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere textielmaterialen voor particulieren en zakelijke klanten. Daarnaast geven we ook workshops en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk of ga naar de website

Zijdar
Sarah Ruijter
Eigenaresse ZIJDAR Natural Silk, Zijdewinkel.nl, september18.nl

Sinds 2013 ben ik de eigenaresse van ZIJDAR Natural Silk (est. 1982) en Zijdewinkel.nl (est. 1992).
In 2018 richtte ik het succesvolle DIY bedrijf september18.nl op; de maandelijkse doe-het-zelf box aan huis rondom textiel met video tutorials.
Vanuit ZIJDAR en Zijdewinkel.nl heb ik talloze bedrijven en mensen geholpen rondom zijde. Van douane tot Studio Drift met de Shylights voor het Rijksmuseum. Van bruid tot baby. Van theater tot NKI-AVL. Stoffen, verven, workshops. Zijde is mijn passie en die deel ik graag. Mijn concept op het gebied van woondekens XXL breien is al jaren een daverend succes. Ik ben lid van de Textielcommissie.nl en daarbij lid van de AdviesRaad. In 2019 opende ik mijn eigen ZIJDE-Museum in ons pand van ZIJDAR en Zijdewinkel.nl. Hier delen we ook onze kennis rondom zijde.

Andere interessante artikelen

Wat is lontwol en wat kun je ermee?

Geplaatst op: 17 augustus 2021

blog-mottengaatjes-stoppen