Vandaag staat er bij ons in het atelier de workshop Devoreren en vilten op het programma. Omdat deze term bij niet iedereen direct tot de verbeelding spreekt, leg ik graag even uit wat je je bij deze workshop kunt voorstellen. Devoreren is een ets techniek. Het is een bijzondere en verrassende techniek, waarmee je zelf de meest waanzinnige en unieke designs kunt maken op stof. Het is bij sommigen ook wel bekend onder de naam ausbrenner of burn out. Die laatste is niet zo’n gezellige naam wat ons betreft. Wij gebruiken dan ook ‘gewoon’ de naam devoreren.

Met twee samples gaan we deze workshop aan de slag. We maken de ets pasta klaar met de speciale textieletser van Dupont. Iedereen ontvangt twee samples, speciaal geschikt voor de devoreertechniek, namelijk zijde viscose fluweel en zijde viscose satijn. De stoffen bestaan uit een dierlijk (zijde) en een plantaardig (viscose) component. Het plantaardige component wordt door de ets pasta weg geëtst, zodat er op die plek alleen nog dierlijke vezels overblijven. Je kunt je dus voorstellen wanneer je de pasta in een tekening of patroon aanbrengt, er prachtige dessins gemaakt kunnen worden.

De gedevoreerde stof is echt prachtig om verder te vervilten. Hiervoor ontvangt iedere deelnemer een stuk natuurwit naaldvilt. Na een korte uitleg van de techniek vervilten zij het zijde viscose satijn sample met het naaldvilt. Zo ontstaat er een heel bijzonder stukje textiel! Daarnaast is het ook nog heel leuk om de witte gedevoreerde stoffen (fluweel en viscose) te verven met de Two Color It’s magic techniek. Deze techniek geeft twee verschillende kleuren aan de verschillende componenten, wat voor hele mooie effecten zorgt. Op deze manier kun je drie technieken combineren in één stuk textiel. Super leuk toch?! Wij zijn fan van deze prachtige technieken!

Wil jij ook leren devoreren? Hou onze workshop agenda in de gaten!

ZIJDAR Natural Silk is dé zijde specialist van Nederland & België. We hebben een uitgebreid assortiment zijde, natuurlijke stoffen, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere creatieve textielmaterialen voor particulieren en consumenten en zakelijke klanten & studenten. Daarnaast geven we ook workshops & masterclasses en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Mail info@zijdar.nl, bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk.

Particulieren en consumenten > https://www.zijdewinkel.nl
Zakelijke klanten en studenten > https://www.zijdargroothandel.nl
Workshops > https://zijdar.nl/atelier-workshops
Showroom/winkel/groothandel > https://zijdar.nl/winkel-en-groothandel-bezoeken
Team > https://zijdar.nl/informatie/team-zijdespecialisten

Zijdar
Sarah Ruijter
Eigenaresse ZIJDAR Natural Silk, Zijdewinkel.nl, september18.nl

Sinds 2013 ben ik de eigenaresse van ZIJDAR Natural Silk (est. 1982) en Zijdewinkel.nl (est. 1992).
In 2018 richtte ik het succesvolle DIY bedrijf september18.nl op; de maandelijkse doe-het-zelf box aan huis rondom textiel met video tutorials voor volwassenen.
Vanuit ZIJDAR en Zijdewinkel.nl heb ik talloze bedrijven en mensen geholpen rondom zijde. Van douane tot Studio Drift met de Shylights voor het Rijksmuseum. Van bruid tot baby. Van theater tot NKI-AVL. Stoffen, verven, workshops. Zijde is mijn passie en die deel ik graag. Mijn concept op het gebied van woondekens XXL breien is al jaren een daverend succes. Ik ben lid van de Textielcommissie.nl en VKG. In 2019 opende ik mijn eigen ZIJDE-Museum in ons pand van ZIJDAR en Zijdewinkel.nl. Hier delen we ook onze kennis rondom zijde.

Andere interessante artikelen

werken-met-was