wie-zijn-wij
wie-zijn-wij

Onze zijde experts staan voor je klaar!

Iedere dag werken wij met veel plezier in de wereld van zijde. Ons vaste team bestaat uit Alisa Matsumoto (medewerker allround), Leila el Mernikh (logistiek & klantenservice), Ratna Meijer (docent) en Sarah Ruijter (eigenaresse). We hebben een stabiele basis in onze winkel, groothandel, atelier en ZIJDE-Museum.

Achter de schermen werken wij daarnaast met een flexibel team en samen geloven wij in een flexibele bedrijfsvoering.  Daar waar nodig huren we expertise, studenten of helpende handjes in.Voor onze cursussen, masterclasses, beurzen&evenementen, administratie of online hulp voor de webwinkels. De orders verzamelen in Heemskerk (order picken) doen wij zelf. Onze logistieke verzending is volledig uitbesteed aan Sipack! Zij pakken de pakketten in en zorgen voor de verzending via de vervoerders zoals PostNL. Naast onze locatie in Heemskerk hebben wij ook een warehouse/opslag in Heiloo. Hier staat bijvoorbeeld de pallet opslag van de balen wol (groot volume!) en worden ook orders verwerkt.

Onze vaste specialisten en adviseurs

Sarah Ruijter (1987) – Eigenaresse ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl

Afgestudeerd in Hospitality Management in Leeuwarden (HBO). Veel (management) ervaring opgedaan in verschillende projecten en organisaties (commercieel en non-profit). In 2012 het ZIJDAR Silk Event mee-georganiseerd in Kasteel Assumburg Heemskerk wegens het 30-jarig bestaan. De liefde voor ZIJDAR & Zijde begint te groeien….Sinds juli 2013 de trotse eigenaresse van dit prachtige bloeiende bedrijf.

“Met passie, ondernemerschap en een duidelijke visie wil ik een totaal concept op het gebied van Zijde neer zetten. Met een gedreven team, expertise en ruimte voor ideeën en nieuwe ontwikkelingen. Welkom in de wereld van Zijde, welkom bij ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl”.

In 2015 adviseerde zij Studio Drift Amsterdam over de stofkeuze voor het prestigieuze project “The Shylights” welke zijn aangekocht door het Rijksmuseum en permanent hangen in de Philipsvleugel. In de Philipsvleugel organiseert het museum meerdere tentoonstellingen per jaar uit eigen collectie én met (inter)nationale bruiklenen. Daarnaast heeft de Philipsvleugel een vaste zaal voor het tonen van fotografie en huist het één van de oudste lakkamers ter wereld. In 2019 koos Studio Drift opnieuw voor de zuiver zijden georgette van ZIJDAR voor haar shylights.

In 2017 adviseerde zij de Nederlandse Douane over de import van zijden stoffen middels een consult. De Nederlansde douane leverde ook een bijdrage voor het tijschrift Over Zijde. In 2017 heeft Sarah het tijdschrift Over Zijde gelanceerd. Verschillende edities rondom diverse thema’s zullen volgen.

Sarah is lid van de Stichting Textielcommissie Nederland als donateur en sinds 2017 zit zij in de Adviesraad. In 2017 was zij verantwoordelijk voor de kascommissie. In 2018 was zij dagvoorzitter op het symposium ZIJDE. Met 140 deelnemers en nationale en internationale sprekers rondom dit thema op het gebied van wetenschap, restauratie, conservatie, mode, geschiedenis, heden en toekomst. Daarnaast is ze projectleider geweest van het symposium (her)waardering, voorjaar 2019.

In 2016, 2017, 2018 en 2019 organiseerde zij drie succesvolle meerdaagse masterclasses onder de noemer ZIJDAR Zomerweek. Dit steeds rondom een thema; LETTERS, FLORAAL, PORTRETTEN en JAPAN. Waarbij nationale en international topdocenten een bijdrage leverden binnen een bepaalde expertise. Grote werkstukken werden uitgewerkt op zijde. In 2019 staat Japan! op de planning.

Haar concept op het gebied van doe-het-zelf pakketten is voor de zakken lontwol om een woondeken te breien al jaren een daverend succes. Er is ook een youtube kanaal van ZIJDAR met instructie en inspiratie video’s. Haar snelgroeiende bedrijf September18.nl heeft maandelijkse doe-het-zelf pakketten die aan huis geleverd worden aan alle members.

In de periode 2013 – heden is zij veel gevraagd voor lezingen en workshops / masterclasses over zijde en natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld op het ROC Rijnijssel, FluXus Zaanstad, modevakscholen maar ook voor kerkgenootschappen en de International Fan Circle. Ook werkt zij graag samen met docenten met een expertise die samen kan worden gebracht met zijde. Bijvoorbeeld met:

 • Alina Blasquez voor de vierdaagse master zijdeschilderen & broderie d’art
 • De Fusion textiel workshop met Jantine Hos (vilten), Linda Willemszoon (print) en Nathalie Prins van Duin (Zaans Stikwerk)
 • Paula van Diepen, Feng Shui expert over je krachtkleuren op zijde
 • Schildersschool Rob de Reus, over huidskleur mengen en portretten
 • Nora van Klingeren, architect en vilt
 • ViltKontakt Groep Regio Noord-Holland en Flevoland voor de VKG dagen en mini workshop dagen

Missie

De zijdespecialist sinds 1982 – Alles rondom zijde te delen zodat iedereen weet dat het een uniek product is met fantastische eigenschappen om het leven mooier en gezonder te maken!

Visie

Met passie, ondernemerschap en een duidelijke visie wil ik een totaal concept op het gebied van Zijde neer zetten. Met een gedreven team, expertise en ruimte voor ideeën en nieuwe ontwikkelingen. Welkom in de wereld van Zijde, welkom bij ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl:

 • Een ruim productassortiment waarbij zijde centraal staat
 • Een mooie werkomgeving waar met plezier wordt gewerkt
 • Een inspirerende showroom waar hospitaliteit en service hoog in het vaandel staan
 • Een creatief atelier waar iedereen zich thuis voelt, nieuwe ideeën kan ontwikkelen of opladen / energie krijgt
 • Kennisinstituut op het gebied van zijde voor iedereen toegankelijk

Kernwaarden

 • Betrouwbaar
 • Creatief
 • Klantgericht / persoonlijk
 • Passie / Plezier
 • Specialist / Kennis

Alisa Matsumoto (1991) – Medewerker All Round

“Al van jongs af aan houd ik van textiel, kleding en dingen maken. Het mooie van stoffen is, dat het zo bewegelijk is en het iets is, waar iedereen elke dag mee bezig is. Daarom besloot ik een studie te gaan doen in fashion design. Op het AMFI heb ik veel geleerd, maar bleek het niet de geschikte plek voor mij. Gelukkig kon ik gaan werken bij Zijdar, sinds november 2017, en ben ik elke dag bezig met het mooiste materiaal dat er is, zijde!”

Ratna Meijer (1980) – Docent Atelier

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik gek op creatief bezig zijn. Helaas heb ik er door drukke banen, onder andere als stewardess, niet altijd tijd voor gehad. Toen ik begon aan een deeltijdstudie aan de Pabo kwam het creatieve weer naar boven. Tegenwoordig doe ik veel aan handlettering (het creatief vormgeven van letters en tekeningen) en hierdoor kwam ik bij ZIJDAR / Zijdewinkel terecht voor het maken van muurtekeningen in het Zijdemuseum. Al snel viel ik voor alle prachtige, natuurlijke materialen die bij ZIJDAR / Zijdewinkel verkocht worden. Ik ging hier workshops volgen en kwam veel over de vloer. In de afgelopen jaren ben ik me verder gaan verdiepen in natuurlijke materialen en de creatieve toepassingen daarvan. Door deze kennis te combineren met lesgeven, wat ik inmiddels al twaalf jaar in het basisonderwijs doe, ben ik inmiddels werkzaam als docent in het atelier.  Een heerlijke baan die ook nog eens dichtbij huis is, waardoor ik lekker op de fiets naar mijn werk kan! Als ik niet werk kook ik graag en breng ik veel tijd door met mijn drie kinderen, waar ik ook veel mee knutsel. Ik zie je graag terug bij één van onze workshops!

Leila El Mernikh – Waggendof (1978)

“Ik ben afgestudeerd in HBO toerisme en HBO juridisch arbeidsrecht. Na jarenlang in het toerisme en functies met een juridische achtergrond te hebben gewerkt, heb ik samen met mijn man het roer omgegooid. We zijn 7 jaar geleden zelfstandig ondernemers geworden. Door alle hectiek net voor Corona hebben we besloten om te stoppen met het ondernemerschap. Sinds juni 2020 mag ik Team ZIJDAR & Zijdewinkel.nl versterken.

Ik ben niet zo creatief als mijn collega’s maar ik heb andere kwaliteiten die goed in beeld komen in mijn functie. Als logistiek- en klantenservice medewerkster ben ik voornamelijk bezig om alle bestellingen zorgvuldig en op tijd uit te leveren. Daarnaast zorg ik dat alle technische en creatieve vragen bij de juiste collega terecht komen. Met alle liefde zorg ik rvoor dat zowel de winkel, het atelier als ons ZIJDE-museum er goed uit zien. Bij mijn functie komt ook een klein onderdeel debiteurenbeheer kijken. Doordat we met een klein team werken weten we allemaal wat er speelt binnen ZIJDAR & Zijdewinkel.nl. Op deze manier kunnen we onze klanten altijd goed advies op maat geven”.

Ria van Els – Dubelaar (1954) – Mede-oprichtster ZIJDAR, docent Master ZIJDE

Textiel ontwerpster Ria van Els-Dubelaar heeft zich na haar opleiding als docent Nederlandse taal- en letterkunde en als docent Textiel blijvend verder ontwikkeld. De keuze voor het materiaal natuurzijde staat daarbij steeds centraal. Haar jarenlange verbondenheid aan de International Silk Association (ISA), een wereld overkoepelende organisatie van zijde producerende en zijdeconsumerende landen, heeft haar tot uniek expert gemaakt op het gebied van sericultuur, zijde productie en verwerking, en de vele boeiende cultuurhistorische aspecten van zijde. Zij leidde jarenlang de Zijdar Galerie.

Ria beheerst een enorm scala aan technieken en heeft een veelzijdige knowhow van surface design. Zij geeft trainingen en workshops in het Zijdar Atelier en is een veelgevraagd docent voor masterclasses in binnen- en buitenland.

Naast talrijke publicaties in vakbladen verschenen van haar hand de volgende boeken:

 • Ria van Els-Dubelaar, Zijde; Stof tot verven, 1992, ISBN 90-21309645
 • Ria van Els-Dubelaar, Dutch Felt – Vilt in Beeld, 2005, Uitgave Zijdar Book ISBN 90-9019078-3
 • Ria van Els-Dubelaar, Dutch Quilts – Quilts in Beeld, Uitgave Zijdar Book ISBN 978-9078376019 | NUR 646
 • Ria van Els-Dubelaar, ZIJDE SILK, 2015, Uitgave Zijdar Book ISBN 798-907837621-7

Haar laatste boek over natuurzijde, Zijde-Silk, is mei 2015 verschenen en met veel enthousiasme ontvangen.  De drie boeken Vilt in Beeld, Quilts in Beeld en Zijde-Silk kun je hier bestellen. Het boek Zijde Stof tot verven is niet meer verkrijgbaar. Soms heb je mazzel en vind je een exemplaar op marktplaats of bol.com.

Nieuwe kennis rondom zijde en diverse thema’s wordt gebundeld in het tijdschrift Over Zijde, een uitgave van ZIJDAR Natural Silk.

Ria was van 2014 – juni 2020 voorzitter van de Stichting Textielcommisie Nederland. De Textielcommissie.nl levert een bijdrage aan het behoud van het textiele erfgoed door middel van het verzamelen en verspreiden van kennis van historisch en hedendaags textiel.