Schilderen op zijde is een heerlijk rustgevende hobby. Je kunt er talloze kanten mee op en creëert een uniek resultaat! Bij het schilderen van zijde horen bepaalde technieken en kun je gebruikmaken van twee soorten verf. We leggen je graag uit hoe je ’t het beste aanpakt: onze roots liggen namelijk in het schilderen op zijde!

Schilderen op zijde: hoe ga je te werk?

Schilderen op zijde pak je anders aan dan bijvoorbeeld schilderen op canvas. En wel zo:

  1. Allereerst span je een zijden stuk stof of sjaal op een spanraam met spanhaken of driepuntspunaises. Kies je stof dus zorgvuldig: de dikte van de stof bepaalt de kleurintensiteit. Zorg dat de stof de ondergrond niet raakt: anders komen er vlekken op. En dan komen je schildertechnieken ook niet goed uit de verf!
  2. Zodra dit goed vast zit, begin je met het schilderen! Je kunt het beste zijdeverf of textielverf
  3. Gebruik speciale technieken om je schilderkunsten goed uit te laten komen. Zo zorgt impregneren ervoor dat de verf op de stof niet uitvloeit. Zet jij graag lijnen of contouren? Dan kun je alle kanten op met de serti-techniek. Of maak gebruik van zout en alcohol: deze combinatie geeft geweldige effecten!

Verschil tussen zijdeverf en textielverf

Zijdeverf of textielverf zijn de twee voornaamste verfsoorten voor het schilderen op zijde. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee? Ondanks dat de textuur niet erg van elkaar verschilt, zie je wel gelijk verschil in het resultaat. Zijdeverf is namelijk vloeibaar en transparant: de verf vloeit mooi uit op zijde en is onderling goed mengbaar. Zijdeverf is specifiek geschikt voor op dierlijke stoffen, zoals zijde en wol. Dat komt doordat de verf ín de vezels gaat zitten en deze mooi soepel en glanzend maakt.

Textielverf is net zoals zijdeverf vloeibaar en transparant. Het vloeit mooi uit over een stof en is onderling goed mengbaar. In tegenstelling tot zijdeverf is textielverf geschikt voor álle natuurlijke vezels: zowel plantaardige als dierlijke stoffen. Zijde en wol dus, maar ook katoen, hennep, viscose en ramie. Een klein nadeel is dat de zijde een stukje van z’n glans verliest, doordat textielverf zich om de vezel bindt.

Enthousiast geworden over schilderen op zijde? Maar heb je wel nog een aantal vragen of wil je graag advies? Neem dan contact met ons op: we denken graag met je mee!

ZIJDAR Natural Silk is dé zijde specialist van Nederland & België. We hebben een uitgebreid assortiment zijde, natuurlijke stoffen, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere creatieve textielmaterialen voor particulieren en consumenten en zakelijke klanten & studenten. Daarnaast geven we ook workshops & masterclasses en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Mail info@zijdar.nl, bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk.

Particulieren en consumenten > https://www.zijdewinkel.nl
Zakelijke klanten en studenten > https://www.zijdargroothandel.nl
Workshops > https://zijdar.nl/atelier-workshops
Showroom/winkel/groothandel > https://zijdar.nl/winkel-en-groothandel-bezoeken
Team > https://zijdar.nl/informatie/team-zijdespecialisten

Team ZIJDAR Natural Silk
Team ZIJDAR Natural Silk

Andere interessante artikelen

werken-met-was