Geef kleur aan je leven

Geef kleur aan je leven! Gastblog Feng Shui Expert Paula Calero Villar

Feng Shui Expert Paula Calero Villar
Er werd mij gevraagd om een gastblog voor Zijdar te schrijven, hartstikke leuk natuurlijk. Maar waar moest het artikel dan over gaan? Over kleur… “Oh jee,” dacht ik, “daar is al zo veel over geschreven, wat kan ik daar nog aan toevoegen?” Vanuit mijn vakgebied als Feng Shui Expert heb ik natuurlijk veel met kleur te maken en de invloed van kleur kunnen ervaren. Ik heb mijn gevoel erover laten gaan en vond hierin de kern van mijn verhaal: het gevoel van kleur. Ik heb genoten van alle overpeinzingen en hoop dat ik jullie hiermee kan inspireren op welk vlak dan ook. Veel leesplezier!

Geef kleur aan je leven

Kleur bekennen
Hoe kleuren je leven beïnvloeden

Kleuren spelen een grote rol in ons leven. Ze zijn verweven in onze taal, zoals de spreekwoorden: kleur bekennen, de wereld door een gekleurde bril bekijken of iets in geuren en kleuren vertellen. Zachte kleuren laten donkere en kleine kamers lichter aanvoelen en grote hoge ruimtes worden juist intiemer door de toevoeging van kleur. Met kleur maak je een statement of kun je aspecten in je interieur eruit laten springen. Ook in beroepen wordt veelal gebruik gemaakt van kleur om bijvoorbeeld macht of vertrouwen uit te stralen. Aan de hand van je teint en type kun je ondersteunende kleuren kiezen of laat je persoonlijke gunstige kleuren, gebaseerd op Chinese astrologie, berekenen. In Feng Shui wordt kleuradvies gegeven op basis van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Ook onze chakra’s (energiepunten in het lichaam) zijn verbonden aan een kleur. Aan kleuren zijn daarnaast allerlei gevoelens en emoties toegeschreven. In het algemeen maakt blauw je kalm, werkt geel opwekkend en staat rood voor passie of agressie. Redenen genoeg om dieper in te gaan op het onderwerp kleur.

 

Hoe voelen kleuren voor jou?
Kleuren hebben een eigen trilling. Het hangt van jou persoonlijk – en jouw eigen trilling – af hoe kleuren aanvoelen. Misschien voel jij liefde bij roze en vind jij rood juist intimiderend? Of word je van blauw eerder somber dan kalm? Word je eens bewust van hoe kleuren voor jou persoonlijk voelen en experimenteer ermee. Draag je graag basic kleuren als zwart, wit of grijs? Ervaar dan eens wat een gekleurd item als een vest of sjaal voor je doet. Zie jij je gezicht opleven of juist verbleken bij een bepaalde kleur of verander je van een grijze muis in een femme fatale als je jezelf met opvallende kleuren in de spiegel ziet? Hoe jij je voelt, straal je uit naar je omgeving en volgens de wet van aantrekkingskracht, trek je aan wat je uitstraalt. Zo kan sexy lingerie er ook voor zorgen dat jij je heel vrouwelijk voelt. Onbewust straal je dit uit waardoor je in ene heel andere blikken uit je omgeving kunt krijgen. Een kleur kan je krachtig maken en sterk, maak hier gebruik van bij een sollicitatiegesprek, het geven van een presentatie, als je niet zo lekker in je vel zit of als je gewoon wat extra support kunt gebruiken.

 

Stap uit je comfortzone en shine
Maar wat als je een kleuranalyse laat doen en de uitkomst bevalt je niet? Er wordt bijvoorbeeld rood geadviseerd terwijl je deze kleur juist liever niet draagt. Wat zegt dit dan over jou? Misschien vind jij rood te opvallend en wil je niet in de middelpunt van de belangstelling staan? Of ervaar je rood als een kleur van passie en liefde en heb je moeite om die gevoelens te uiten? Kleuren kunnen ons op die manier ook een stukje inzicht brengen. Stap gewoon eens uit je comfortzone en laat jezelf zien met alle prachtige kleuren die je in je hebt. Wellicht scheelt het als je beseft dat alles in en om ons heen, dus ook onze gedachten, enkel uit energie bestaan. Door simpelweg die energie te veranderen, bijvoorbeeld met kleur, beïnvloed je jouw leven op een positieve manier. Probeer het eens en laat je verassen! Om met een geijkt spreekwoord af te sluiten: ‘Geef kleur aan je leven!`

————————————————————————————————————————————–
Links in de tekst

Feng Shui Expert: www.fengshuifeelings.nl/overfsf
Feng Shui: www.fengshuifeelings.nl
Persoonlijke gunstige kleuren: www.fengshuifeelings.nl/bazi
Wat een zijden sjaal in jouw krachtkleuren voor je doet: www.fengshuifeelings.nl/workshops

Profielfoto, zwart wit

Kaarten maken van restjes zijde

Door onze gastblogger Marja Kluivers van http://www.girlzstyle-meisjeskleding.nl

 

Wat doe je met restjes geverfde zijde?

Voor de sjaal die ik in de blog over Zijde schilderen, de Shibori techniek heb gemaakt,  heb ik eerst proef  lapjes gemaakt.

De proef lapjes zijn best mooi geworden dus ook die wil ik gebruiken. De lapjes zijn te klein om kussentjes van te maken maar een boeklegger of kaarten is wel een mogelijkheid.

In deze blog laat ik zien hoe je kaarten maakt met de restjes zijde.

Wat heb je nodig?

  • restjes (geverfde) zijde
  • snijmatje
  • scherp mesje
  • snij liniaal
  • papier voor kaarten
  • kaarten
  • potlood

materiaal-papier-zijde-235x300         materiaal-11-300x200

Papier en restjes zijde                                Snijmesje, lineaal, snijmat 

 

Ik heb kaarten gebruikt waar al een rechthoek uitgesneden is.

Om de zijde aan de binnenkant van de kaart netjes weg te werken, snijd je een stukje papier van hetzelfde formaat als (de dichte) kaart.

Uit dit stukje papier snijd je een even grote rechthoek.

kaart-snijden-300x205         rood-papier-254x300

Snijden van de kaart                                                    Rechthoek snijden

 

De rechthoek teken je met potlood op het stukje papier en je snijd het met een scherp mesje uit het papier.

Let er op dat je snijdt aan de binnenkant van de rechthoek, mocht je uitschieten met het mesje dan snijd je in het papier wat je niet gaat gebruiken (de rechthoek).

rood-snijden-2-242x300stof-papier-1-248x300

Het resultaat

Pak de restjes zijde en zoek een stukje uit wat mooi valt achter de rechthoek, knip het iets kleiner dan de rechthoek uit de zijde.

De zijde plak je vast met textiellijm, niet te dik want dan gaat de lijm vlekken op de zijde.

lijmen-243x300

Dun randje textiellijm

 

Trek vervolgens een dun lijntje knutsellijm rond de kaart en plak de binnenzijde tegen de kaart aan om alles mooi af te werken. Druk de binnenzijde goed aan.

Je kunt er verder nog voor kiezen om de kaarten te versieren met stickers of teksten.

 

Het eindresultaat

IMG_6574-300x225   kaarten31-225x300

Heb je geen restjes zijde dan kun je er ook voor kiezen speciaal een stukje zijde te verven in de gewenste kleuren voor je kaarten.

In de Zijdewinkel kun je bijvoorbeeld een pongee zijde kopen en gebruiken voor de kaarten.

 

Armbreien

Armbreien met Zijdewinkel.nl lontwol

Armbreien met Zijdewinkel.nl lontwol

Onze zijdewinkel.nl lontwol is zeer geschikt voor armbreien.

Met armbreien kun je hele mooie plaids breien (voor de brrrrr herfst/winter) voor jezelf of cadeau doen (verjaardag / feestdagen).

Ook heel erg leuk als baby dekentje in de box, of voor een newborn shoot!

500 gram lontwol is ongeveer 20-25 meter. Omdat de wol fluffy is kun je de wol makkelijk laten rekken. Niet te hard trekken dus, dan trek je de vezels uit elkaar. De benodigde hoeveelheid is een beetje afhankelijk van je armsteek, of je breipennen of PVC buizen (ja ja, daar kun je ook makkelijk deze grote breisteek mee maken, 32 mm dikke pijp, schuin afzagen en goed gladschuren).

We leveren de hoeveelheden zoveel mogelijk aan één stuk. Twee losse stukken zet je zelf eenvoudig aan elkaar.

 

Aan de slag: Let’s do it, DIY

Het enige dat je nodig hebt om het plaid te breien, is lontwol (in wit of kleur) en je arm. Er komt dus geen breinaald aan te pas. Als je een groot plaid wilt hebben, naai je zo’n 5 á 6 van die zelfgebreide sjaals aan elkaar. Je kunt hem eigenlijk zo lang of breed maken als je zelf wilt. En dat breien werkt nog eens heel meditatief ook. (zie hieronder, breien maakt gelukkig!)

 

Wij hebben in de collectie:

Extra fijne lontwol (19.5 micron) – direct bestellen klik hier

Standaard lontwol – direct bestellen klik hier

Biologische GOTS lontwol – direct bestellen klik hier

 

Hoeveel wol heb je nodig voor armbreien

Indicatie: Plaid / Dekentje ca 50 x 50 cm: 600 gram wol

Als je een groot plaid wilt hebben, naai je zo’n 5 á 6 van die zelfgebreide sjaals aan elkaar (ca. 3-4 kilo wol)

StyleCookie DIY Armbreien voor Libelle

 

Breien maakt gelukkig

Breien lijkt de laatste tijd weer helemaal in te zijn. Dat juichen wetenschappers alleen maar toe. Volgens onderzoeken hebben breien, haken en andere vormen van handwerk namelijk een ontspannende werking en helpen ze stress verminderen.

En in de drukke samenleving waarin we leven is nogal eens sprake van stress. Daarom is het niet gek dat steeds meer mensen de breipriemen er weer bijpakken. Zelfs veel jongeren beginnen te breien.

Mediteren
Breien zou ontspannend zijn door de ritmische, repetitieve handelingen die ervoor zorgen dat je je hoofd makkelijker leeg maakt. Het is dus een vorm van mediteren, waarbij je je zorgen en frustraties vlotjes van je brei- of haaknaald laat afglijden.

Hersenen

Verder is het ook nog eens een goede manier om je hersenen te trainen. Want tijdens het breien wordt er een beroep gedaan op je probleemoplossend vermogen (“help, hoe moest ik die gevallen steek ook weer ophalen?”) en je creativiteit (“welk patroon ga ik nu eens breien”).

Voldoening
Ook komt dat trotse gevoel om de hoek kijken zodra je trui, sjaal, of dekentje vorm begint te krijgen. Als het af is, kun je het met voldoening dragen.

Tegen pijn
Breien zou zelfs helpen bij pijn; een kliniek in Groot-Brittannië zet sinds kort breitherapie in, en met succes. Wat houdt je nog tegen om je breipriemen te voorschijn te halen?

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

medaille

Spreekwoorden en uitdrukkingen met zijde

Spreekwoorden en uitdrukkingen met zijde

Dagelijks horen wij diverse spreekwoorden en uitdrukkingen om ons heen. Vaak wordt het als dooddoener of als ‘open deur’ beschouwd, maar het juiste gebruik van een spreekwoord kan wel degelijk nuttig zijn. Ook zijn er diverse spreekwoorden en uitdrukking waar zijde in voorkomt. Zijde is dus niet alleen bijzonder lekker en functioneel om te dragen, maar ook om verbaal te gebruiken.

witte-zijde

 

De keerzijde van een medaille

Hiermee wordt bedoeld dat je ook te maken kan krijgen met de minder goede of onaangenamere zaken des levens. De eerste uiting met betrekking tot deze uitdrukking is als volgt geformuleerd: Al wat in de weereldt is, heeft verscheyden averechten en omslagen: t is een medaille, daer van ‘t recht van ‘t averecht, kruys en munte, dapper verschilt.

medaille

 

Er zijden bij spinnen

Hiermee wordt bedoeld dat iets of iemand ergens voordeel bij heft, of sterker nog winst maakt bij iets. Deze uitdrukking is voor het eerst in Duitsland opgeschreven. De tekst die toentertijd is genoteerd is Seide (oder Wolle) bei etwas spinnen (Grimm X, 175; 2523).

 

Zijn leven hangt aan een zijden draadje

Vanuit de oorsprong gezien werd het vaak gebruikt als het ging om een persoon die op ieder ogenblik zijn of haar leven kon verliezen. Tegenwoordig wordt het vaker gebruikt in het geval van een dreigend ontslag. De Romeinen gebruikte vroeger de uitdrukking tenui filo pendet.  Dit betekende eigenlijk ‘het hangt aan een haar’, maar goed… we begrijpen natuurlijk wel wat de Romeinen ermee bedoelen.

Cocons zijde-silk

De zijderups spint ca. 3000 meter zijden draad in 1 cocon

 

Ken jij nog een spreekwoord of uitdrukking waarin het woord zijde voorkomt? Deel dit dan met ons door jouw reactie in het onderstaande formulier te plaatsen.

 

Gastblog door:

Ucare Outplacement

Lucas Maes

http://ucareoutplacement.be

Dip Dye Trouwjruk

Dip Dye – Verven van jouw zijden bruidsjurk

Dip Dye – Verven van jouw zijden bruidsjurk

Zoals LINDA. al zei: “wit = passe. Dip dye jouw trouwjurk”  http://www.lindanieuws.nl/snacks/trouwen-dip-je-krakend-witte-jurk-in-een-pot-verf/

Bij Zijdar & Zijdewinkel.nl weten we niet beter..en adviseren we elke week tientallen bruiden die hun (zijden)jurk willen verven. Voor de grote dag, of daarna. Bijvoorbeeld om ‘m nog eens te kunnen dragen op een feestje.

 

Wat heb je nodig:

–  Zijden trouwjurk (satijn is niet per definitie zijde! Satijn is een binding… katoen satijn, polyester satijn, zijde satijn. Onze verf werkt alleen op echte zijden stoffen!)

–  Pan + vuur + water

– Zijdeverf van Zijdar, Dupont, of Avantgarde. Online te bestellen.

 

Aan de slag!

UITLEG + VIDEO BADVERVEN + ADVIESTABEL HOEVEEL VERF IN VERHOUDING TOT STOF

Bij een dip-dye verf je dus niet de hele jurk…maar slechts een gedeelte… zie foto hieronder!

 

Leuke referentie!:


” Sarah, Bedankt voor je advies. Ik heb flink staan zweten boven de pan… Moest de hele tijd dopen ?. En je had gelijk: onder jurk en stiksels zijn nog wit ?. Maar ik ben blij!

Groetjes en bedankt!
Enide”

-> stiksels en onderjurk waren geen echte zijde…

Enide heeft geverfd met de zijdeverf van Dupont, flacon 2 x 125 ml, online bestellen: https://www.zijdewinkel.nl/verven-786/h-dupont-classique-zijdeverf/h-dupont-classique-zijdeverf-125-ml/

 

Dip Dye Trouwjruk

 

Het Rupsenhotel-1

ZIJDEVLINDERS in het museum

ZIJDEVLINDERS in het museum

In juli en augustus wordt de hal van museum Twentse Welle in Enschede een Vlinderfabriek.

Een superleuk event met verpoppende rupsen, rondfladderende vlinders, kasten met prachtige vlinderverzamelingen en heel veel activiteiten voor kinderen en volwassenen.

Je kunt er het proces van ei, rups, pop tot vlinder beleven. De rupsen van zowel dag- als nachtvlinders zijn te zien in glazen bakken waar ze zich verpoppen tot cocons. De cocons worden dan naar de Vlindertuin gebracht. Daar kruipen vlinders uit de cocon en kunnen ze in de tuin rondvliegen.

Een feest van kleur!

Het Rupsenhotel-1

ZIJDE

Altijd al eens echte zijderupsen aan het werk willen zien? Ook dat kan in Twentse Welle. Voor de zijderupsen is er zelfs een speciale voorziening gebouwd. Daar spinnen zij met hun zijden draden de echte zijdecocons. Iedere dag wordt de levende have verzorgd tussen 14.00 en 16.00 uur. De medewerker van het museum (met een knipoog ‘rupsoloog’ genoemd) die de dieren verzorgt geeft dan ook uitleg aan het publiek en wie dat wil kan een rups over zijn hand laten kruipen.

 

Behalve echte rupsen en vlinders kun je in De Vlinderfabriek veel tropische en lokale vlinders te zien uit de collectie van het voormalige Natuurmuseum Enschede en historische prenten. Ook zijn er juist hypermoderne voorbeelden van technische innovaties waarbij gebruik is gemaakt van vlinder biomimicry. Biomimicry wil zeggen dat slimmigheidjes uit de natuur nagebootst worden om technische problemen op te lossen.

 

https://www.twentsewelle.nl/content/1367/nl/verwacht-de-vlinderfabriek

Kaapskill 1

Zijde op Texel! Gastblog Ria van Els – Dubelaar

Gastblog door Ria van Els – Dubelaar

Zijde op Texel!

Archeologische  topvondst onthuld in museum Kaap Skil:  Koninklijke garderobe uit 17e eeuw gevonden in de Waddenzee.

Kaapskill 1 Kaapskill

Vorige week ben ik naar Texel geweest naar museum Kaap Skil waar op dit moment de tentoonstelling ‘ Garde Robe; Opgedoken schat uit de Gouden Eeuw’ te zien  is. Ik kreeg er een fantastisch rondleiding door Maarten Roeper. Wat is er te zien en waarom moet je er echt naar toe?

Museum Kaap Skil is enorm trots een selectie van de vondst gedurende een maand, tot en met maandag 16 mei 2016, te kunnen laten zien aan publiek. Daarna gaan de objecten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van Noord-Holland, van waaruit het onderzoek gaat plaatsvinden. Hierbij worden de UvA, RCE en het Rijksmuseum nauw betrokken. De Provincie Noord- Holland, die eigenaar is geworden van de vondst, zal zorg dragen voor het onderzoek.

Het gaat over een archeologische topvondst onthuld in museum Kaap Skil:  Koninklijke garderobe uit 17e eeuw gevonden in de Waddenzee.

foto 1 foto 2 foto 2-1

“Zelden, misschien wel nooit, is er zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context” aldus hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam. De vondst is gedaan bij een zeventiende eeuws scheepswrak in de Waddenzee bij Texel en bestaat onder meer uit een zeer exclusieve zijden japon die wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven. Deze japon is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling.

De japon, die door zijn rijke bewerking als ‘hoog adellijk, mogelijk zelfs koninklijk’ wordt bestempeld, maakt deel uit van een uitgebreide garderobe. Er zijn onder meer een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden. Naast textiel zijn er gebruiksvoorwerpen gevonden zoals aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije. Ook zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

De ongeveer 375 (!) jaar oude opgedoken japon is verbluffend gaaf en glanzend mooi. Zijde op haar allerbest. Ook geborduurde stukken en kousen met ingebreide motieven kun je in de vitrines zien. Er is bovendien een deel van een rode zijden cape te bewonderen; de stof is een langpolig fluweel. De cape bestaat uit in totaal negen delen en alle delen zijn gevonden! De hele textielvondst is in zijde, wie nu nog durft te zeggen dat zijde niet sterk is…

Klein, maar o zo fijn is deze expositie. Ga er naar toe, echt doen, want binnenkort raakt alles voor jarenlang uit het zicht om te worden bestudeerd en geconserveerd!

Garde Robe t/ m 17 mei 2016 www.kaapskil.nl

 

sjaal-af-7-193x300

Droogvilten of naaldvilten op een zijden sjaal

Droogvilten of naaldvilten op een zijden sjaal

Door gastblogger Marja Kluivers van Girlzstyle: http://www.girlzstyle-meisjeskleding.nl

Droogvilten of naaldvilten op een sjaal – Girlz Style

Wat is droogvilten of naaldvilten?

Droogvilten is een manier van vilten waarbij je met een scherpe viltnaald met weerhaakjes meerdere keren in een laag wol prikt. Hierdoor vervilt de wol tot een stevige, compacte massa waarmee je allerlei vormen kunt maken. Maar je kunt ook op deze wijze bijvoorbeeld schilderen op stof.

In deze blog laat ik je zien hoe je dit doet op een sjaal (zie ook mijn eerder blog over droog- of naaldvilten).

Wat heb je nodig?

materiaal-voor-vilten-268x300

Droogvilten of naaldvilten op een sjaal – Girlz Style

 

Hoe ga je te werk?

Ik ben gestart met het verven van de sjaal in kleuren van de wol .

Hoe je de sjaal kunt verven lees je in mijn blog Zijde schilderen, de Shibori techniek.

IMG_6695-300x225
Afbinden van de stof

IMG_6697-300x225

Stof natmaken met water, aanbrengen van de verf met pipet

IMG_6698-300x225

Verf aanbrengen

IMG_6699-300x225

Werk in magnetronschaal. Folie over het werk, eventueel gaatjes maken. Fixeren in magnetron, 3 minuten, 600 watt

IMG_6700-300x225

Omdat ik cirkels in het patroon van mijn sjaal wil, bind ik de stof na de eerste verflaag nogmaals af in puntjes

IMG_6702-225x300 IMG_6703-225x300

Het resultaat.

Ik heb voor het verven de kleuren 7. turquoise, 1- paarsblauw en 11 roze zijdeverf van Zijdar gebruikt.

 

Het vilten

Rond en in de cirkels wil ik gaan vilten. Ik gebruik hiervoor merino wol in de kleuren turquoise, zeegroen en paars (van de Zijdewinkel).

IMG_6704-300x225

Verdeel de wol dun over de chiffon zijde

 

IMG_6705-225x300 IMG_6706-300x225

Je kunt werken met verschillende kleuren wol 

IMG_6713-e1458855347847-300x225IMG_6715-300x225

Leg de sjaal op de clover viltborstel en punch voorzichtig de wol vast in de sjaal. Herhaal dit voor alle losse wol die je wilt vastmaken op de sjaal.

 

sjaal-af1-105x300 sjaal-af-7-193x300 sjaal-af-41-174x300

Het eindresultaat

 

 

Zijden kleding verven

ZIJDAR Vlog 3: Badverven met zijdeverf (Dupont, Avantgarde, ZIJDAR)

Een veelgestelde vraag aan de telefoon en in onze mailbox is: kan ik ook mijn zijden blouse, jurk, schoenen, rok verven?

Omdat je de kleur zat bent, of er zit een vlek in…

Ja dat kan! Met een aantal uitgangspunten om rekening mee te houden : -)

– De stof moet minimaal 93%, liefste 100% zijde zijn (je ziet soms stoffen met bijvoorbeeld 5% of 7% lycra, die hebben wij ook in de collectie en de lycra verft dan opzich prima mee, het kan hier en daar iets minder egaal zijn)

– Satijn is niet altijd zijde (!) Satijn is een binding. Je kunt ook een katoenen satijn stof hebben, of een polyester satijn (dit zie je vaak bij bruidsjurken en schoenen). Schoenen kun je verven met Pebeo Setacolor verf.  Het verven van polyster kleding behoort niet tot onze mogelijkheden.

– Garens en applicaties verven vaak niet mee omdat deze niet van zijde zijn. (de praktijk leert dat een duur gekocht zijden shirt in 90% van de gevallen niet met natuurlijk (zijden, katoenen) garen is genaaid maar met polyster garen). Het kan dus zijn dat je blouse wel blauw verft, maar je garens wit blijven.

– De stof kan alleen donkerder geverfd worden, niet lichter. Een zwarte blouse kan niet geel worden, een gele blouse wel zwart

– Zorg ervoor dat de stof schoon is. Vlek? Probeer deze te verwijderen met een scheutje wasbezine. Lukt het niet, kies dan voor een zo donker mogelijke kleur ter camouflage. Het kan zijn dat je de vlek(ken) ook na het verven blijft zien. Daar is geen garantie op te geven, maar baadt het niet dan schaadt het niet….

 

Het egaal in één kleur verven van kleding gaat – net zoals bij stof aan de meter en sjaals – het makkelijkste met badverven. Dat wil zeggen, met een pan op het vuur.  De warmte van het bad zorgt ervoor dat de verfpigmenten gefixeerd worden op de stof. Onze verven zijn niet geschikt voor de wasmachine.

 

Uitleg badverven: Voor badverven, voeg Zijdeverf (van Zijdar, Avantgarde of Dupont) toe aan een pan water. Voeg eventueel (keuken)zout toe aan het water. Zout maakt de vezel hebberig voor de verfstof. De verhouding verf wordt bepaald door de gekozen kleur (paars verft bijv. meer aan dan geel) en voor de gewenste tint. Voor een pastelkleur gebruik je minder verf dan voor een middeltint. Maak de stof volledig nat onder de kraan. Doe de natgemaakte stof in de pan, zorg ervoor dat de stof helemaal onder gedompeld is. Blijf goed roeren en breng het geheel in ongeveer 15 minuten tegen de kook aan (niet koken! Wanneer het water begint te bewegen/draaien door de warmte heb je in principe de juiste temperatuur). Neem de pan van het vuur, laat het afkoelen en spoel de stof daarna goed uit met water en een scheutje azijn. Voorzichtig in een handdoek wikkelen, water eruit drukken, en vervolgens droog strijken. De stof is nu geverfd en direct gefixeerd.

Adviestabel:

100 gram witte (zijden) stof

3 liter water

50 ml verf (afhankelijk van de gewenste tint, pastel of puur toevoegen. Donkerder kan altijd, lichter niet)

Neem een pan waarbij de stof volledig onder water staat en vrij kan bewegen in het water en de verf.

 

Video:

Verven die geschikt zijn voor badverven: ZIJDAR, AVANTGARDE of Dupont. Verkrijgbaar op www.zijdewinkel.nl (particulier) en www.zijdargroothandel.nl (zakelijk en studenten) in verschillende kleuren en flacon maten:

Avant Garde

AVANTGARDE – 48 kleuren 

30 ml, 275 ml, 1000 ml  

 

Dupont cat.

H.Dupont Classique – 85 kleuren

50 ml, 125 ml, 250 ml, 1000 ml 

 

flacons zijdeverf

ZIJDAR – 15 kleuren

30 ml, 275 ml, 1000 ml

 

Danskostuums van pongee 5 zijde, met de hand geverfd in diverse kleuren

Special: Pongee zijde, met VLOGS! (Video Blogs)

Special: Pongee zijde, met VLOGS! (Video Blogs)

In deze special nemen we je mee in misschien wel de meest bekende zijde: Pongee (pongé). En hoe spreek je dat nu precies uit? Je zegt ponzjee, op z’n Frans dus. Een veelgehoorde uitspraak in onze showroom en aan de telefoon is ook ponkee zijde, klinkt wel leuk op z’n Chinees : -)

Direct online kopen: stof aan de meter particulier https://www.zijdewinkel.nl/stoffen-1363/pongee-pai—habotai/ 

Groothandel: https://www.zijdargroothandel.nl/stoffen-1363/pongee-pai—habotai/

Direct online kopen: gerolzoomde pongee sjaals: https://www.zijdewinkel.nl/sjaals-254/100-zijden-shawls-wit/pongee-zijde/

Groothandel: https://www.zijdargroothandel.nl/sjaals-254/100-zijden-shawls-wit/pongee-zijde/

 

Onze Video Blog over Pongee zijden stoffen

Onze Video Blog over Pongee zijden sjaals

 

Kenmerken van de stof

Pongee is een dunne, gladde 100% zijden stof. De voor- en achterkant van de stof zijn gelijk. Je kunt de stof in de breedte toepassen en in de lengte. Deze stof is zeer fijn, licht qua gewicht en heeft een prachtige subtiele zijden glans. Pongee zijde vind je in de Zijdewinkel.nl en Zijdargroothandel.nl collectie in Pongee 5, Pongee 6, Pongee 8, Pongee 10, Pongee 12 en Pongee 14. Hoe hoger het nummer, des te zwaarder de stof.

 

Paj & Habotai

Soms wordt er gerefereerd naar Paj of Habotai. In feite zijn dit Chineze benamingen voor de kwaliteit van de Pongee. De lichte Pongee 5 en 6 noemen de Chinezen Paj. En de zwaardere kwaliteiten Pongee 8,10, 12 etc. worden Habotai genoemd.

 

Stofbreedtes en gerolzoomde sjaals

Pongee zijde is er in stof aan de meter, en verkrijgbaar in gerolzoomde sjaals.

De pongee 5, 6, 8, 10, 12 en 14 stoffen zijn er in verschillende breedtes: 90 cm breed, 112 cm breed en 140 cm breed. Afhankelijk van het project dat je gaat uitvoeren kies je de gewenste breedte. Voor kleding is 140 cm breed vaak fijn, zijdeschilderen gaat vaak ook prima op de 90 cm brede variant.

De pongee zijdes 5, 6, 8 en 10 zijn ook verkrijgbaar in gerolzoomde sjaals.Van kleine pochets / hankies van 28×28 cm tot grote sjaals van 180×90 en 220×110 cm. De populairste pongee zijde voor sjaals zijn de lichtste pongee 5 en iets zwaardere pongee 8. De keuze in maten sjaals is hierin het grootst. De sjaals worden met de hand gerolzoomd in China (dus niet gelokt op de lok machine). Dit geeft een luxe uitstraling aan de sjaals.

Stof aan de meter is altijd iets voordeliger. Ga je kleding maken, een wandpaneel of iets anders waarbij je geen rolzoom nodig hebt, kies dan voor stof aan de meter. Ben je van plan om de pongee zijde als sjaal te dragen, dan loont het om voor de kant-en-klaar gerolzoomde sjaals te kiezen. Dat scheelt een hoop tijd in de afwerking.

Het kan natuurlijk zijn dat je een bepaalde maat sjaal zoekt die niet in de collectie te krijgen is, bijvoorbeeld 45 cm breed x 220 cm lang. Dan kun je het beste toch stof uitkiezen, en de breedte van de stof (bijvoorbeeld 90 cm) door midden scheuren bij een lengte van 220 cm. Het scheuren van de pongee zijde kan zowel in de lengte als de breedte. Dit doe je door de stof een cm of 3 in te knippen, de stof vast te pakken aan beiden kanten met duim en wijsvinger, en beheerst maar daadkrachtig te scheuren. De eerste keer is misschien even eng, maar het voordeel is dat je altijd recht op de draad scheurt. Knippen kan natuurlijk ook, of snijden met een rolmes op een snijmat. Zo kun je iedere gewenste maat zelf uitvoeren.

 

Wit, zwart en kleur

 

Alle pongee zijdes aan de rol en sjaals zijn er in wit. Natuurwit is een mooi uitgangspunt (om te dragen, in interieur als gordijnen etc.) en daarnaast prettig als basis voor zijdeschilderen (de meeste verven vragen een witte ondergrond) en vilten (kleur op wit is altijd mooi).

Pongee 5 en pongee 8 hebben we daarnaast ook in zwart aan de meter verkrijgbaar, op 90 cm breed en 140 cm breed en in een kleurencollectie. De pongee 5 alleen op 90 cm breed, de pongee 8 op 90 cm breed en op 140 cm breed omdat dit gunstiger is voor bijvoorbeeld kleding patronen (zie ook hieronder kleding van pongee zijde).

De pongee 5 sjaals zijn er ook in een kleurencollectie, afmetingen 28×28, 45×45, 90×90 en langwerpig 180×45. Deze sjaals kun je fijn zo dragen, of bewerken met verven die ook geschikt zijn op gekleurde ondergronden (zeefdrukverf, verdikte pebeo verf, marmerverf). Op de gekleurde sjaals kun je ook vilten.

Wil je een pongee 8 of 10 gerolzoomde sjaal in kleur, dan kun je deze eenvoudig zelf verven. Hoe? Dat lees je verderop in deze special.

 

Zijdeschilderen op pongee zijde

Deze zijde is ideaal voor zijdeschilderen: De verf vloeit zeer goed en regelmatig uit in alle richtingen op op deze stof. Succes gegarandeerd! Je kunt op pongee zijde allerlei technieken uitvoeren denk aan; nat in nat schilderen, aquarel, de serti-techniek, zouttechniek, kleurverloop en de alcoholtechniek.

Ben je beginner, ga je oefenen, experimenteren of voorbereidingen treffen voor een groter werkstuk? Dan werken wij graag op de lichte pongee zijdes, 5, 6 en 8. Voor een groter werkstuk loont het om een zwaardere pongee zijde te kiezen. De verven komen extra mooi tot hun recht, en de investering van de verven, materialen en tijd blijft hetzelfde. (schilders maken ook geen meesterstuk op kladpapier, maar kiezen dan voor mooi zwaar dik papier).

Ook hier geldt dat je een keuze kunt maken tussen stof aan de meter of kant-en-klare gerolzoomde sjaals.

 

Vilten op pongee zijde

Of om te vilten (nuno vilten – wolvezels vilten met zijden stof). Het is handig om dan ervaring te hebben met vilten, omdat het vilt procedee iets moeilijker gaat. Ben je startende vilt(st)er, dan kun je het beste aan de slag gaan met chiffon zijde. Heb je meer ervaring, dan kun je ook aan de slag op pongee 5 zijde. Zwaardere pongee zijdes (6, 8, 10, 12, 14) zijn niet geschikt voor het vilten. De wol vezels kunnen hier niet doorheen.

Vilten op Pongee 5 zijde

Vilten op Pongee 5 zijde

 

Kleding van pongee zijde

Wil je de pongee zijde als voeringsstof gebruiken, dan adviseren wij de zwaardere kwaliteit zoals de Pongee 8 of Pongee 10.De pongee 8 is er ook in een enorme kleurencollectie.

De zwaardere pongee zijdes 8, 10, 12 zijn ook prachtig voor een semi-transparante blouse of top. De pongee 10, 12 en 14 worden ook veel verkocht voor (bruids)jurken en couture.

 

Pongee zijde in interieur en theater

Van pongee zijde kun je prachtige lichte vitrages maken (pongee 5, 6) en zwaardere gordijnen (pongee 12, 14).

Pongee zijde wordt ook veel toegepast in theater. Bijvoorbeeld in de (dans)kostuums of in de doeken op de achtergrond. Hieronder zie je een foto van witte pongee 5 zijde welke met de hand geverfd is in diverse (pastel)kleuren en is toegepast in danskostuums.

Danskostuums van pongee 5 zijde, met de hand geverfd in diverse kleuren

Danskostuums van pongee 5 zijde, met de hand geverfd in diverse kleuren

In de video hieronder zie je een doek van Pongee 8 zijde wapperen door een blazer op het podium. Doordat de stof licht en luchtig is geeft dit een waanzinnig effect.

 

Inspiratie voor overige toepassingen

– In fotostudio’s als witte of gekleurde achtergrond of als sjaal in een newbornshoot

Pongee zijde newborn shoot

Wendy Plato – Zwanenburg: Bedankt Sarah oor de prachtige blauwe zijde shawls ? ‪#‎zijdar‬

– Als lakenzak op reis, als iedere gram telt. Bijvoorbeeld bij het lopen van de Santiago de Compostella route, zie ook onze blog hierover http://zijdar.nl/zijde-op-reis-naar-santiago-de-compostella/

– Het dragen van een zijden sjaal wordt als zeer prettig ervaren door dames in de overgang, zijde houd je koel, in tegenstelling tot synthetische stoffen (polyester sjaals)

– Als pareo op het strand of vakantie: zie ook onze blog hierover dragen en verven van een zijden pareo: http://zijdar.nl/ponge-zijden-sjaal-pareo-in-jouw-favoriete-kleur-verven/

– Als sjaal in je haren tegen bescherming van wind en zon

Sjaal in je haren

“Ook als er buiten wat wind is, is zo’n handbeschilderde zijden shawl een hele vrolijke oplossing om te zorgen dat je haar niet steeds in je gezicht waait!” Stephanie Terlingen van Art Made By Stephanie

– Of verf ‘m in een aantal kleuren bijpassend bij een thema (bijvoorbeeld het WK), de kleuren van jullie zangkoor, of samen met een groep vriendinnen, familie of collega’s in je favoriete kleuren!

Sjaal verven

Zijden sjaals in je favoriete kleuren! Familie dag (oma, tantes, nichtjes)

 

Het verven van pongee zijde in één kleur

Je kunt witte pongee zijde aan de meter en witte pongee zijden sjaals zelf eenvoudig thuis verven. Dit doe je in een pan met water, verf en stof op het vuur. Wij noemen dit badverven.

Het badverven geeft een mooi resultaat, omdat je dit met zijdeverf kunt doen speciaal voor eiwitvezels, waaruit zijde bestaat. Dit zorgt ervoor dat a) de stof mooi soepel blijft omdat de verf in de vezel gaat (de stof verhard dus niet, in tegenstelling tot andere textielverven) en b) de glans optimaal blijft van de zijde (omdat de verf in de vezel gaat en niet eromheen)

Zijdeverven geschikt voor badverven zijn: Zijdar Zijdeverf, Dupont Zijdeverf en Avantgarde zijdeverf

Aan de slag:

Voeg de zijdeverf toe aan een pan water. Voeg eventueel (keuken)zout toe aan het water. Zout maakt de vezel hebberig voor de verfstof. De verhouding verf wordt bepaald door de gekozen kleur (paars verft bijv. meer aan dan geel) en voor de gewenste tint. Voor een pastelkleur gebruik je minder verf dan voor een middeltint. Maak de stof volledig nat onder de kraan. Doe de natgemaakte stof in de pan, zorg ervoor dat de stof helemaal onder gedompeld is. Blijf goed roeren en breng het geheel in ongeveer 15 minuten tegen de kook aan (niet koken! Wanneer het water begint te bewegen/draaien door de warmte heb je in principe de juiste temperatuur). Neem de pan van het vuur, laat het afkoelen en spoel de stof daarna goed uit met water en een scheutje azijn. Voorzichtig in een handdoek wikkelen, water eruit drukken, en vervolgens droog strijken. De stof is nu geverfd en direct gefixeerd.

Adviestabel:

100 gram witte (zijden) stof

3 liter water

100 – 150 ml verf (afhankelijk van de gewenste tint, pastel of puur toevoegen. Donkerder kan altijd, lichter niet. Uitgaande van witte stoffen )

Neem een pan waarbij de stof volledig onder water staat en vrij kan bewegen in het water en de verf.

Optioneel toevoegen aan verfbad:

50 gram (keuken) zout. Zout opent de vezel en maakt haar hebberig voor verfstoffen.

30 ml azijn (huismerk). Zorgt voor een mooie glans

 

 

Magnetrontechniek met pongee zijde, verven van de stof in meerdere kleuren door middel van vouwen of afbinden

Lees onze ZIJDAR blog over de Shibori (afbindtechniek) in de magnetron http://zijdar.nl/gastblogger-marja-kluivers-zijde-schilderen-de-shibori-techniek-2/

 

Direct online kopen: stof aan de meter particulier https://www.zijdewinkel.nl/stoffen-1363/pongee-pai—habotai/ 

Groothandel: https://www.zijdargroothandel.nl/stoffen-1363/pongee-pai—habotai/

Direct online kopen: gerolzoomde pongee sjaals: https://www.zijdewinkel.nl/sjaals-254/100-zijden-shawls-wit/pongee-zijde/

Groothandel: https://www.zijdargroothandel.nl/sjaals-254/100-zijden-shawls-wit/pongee-zijde/

 

 

Vragen? Zin om te leren zijdeschilderen of vilten op pongee zijde? Mail gerust naar info@zijdar.nl of bel 0251 750 275 en we vertellen je graag over de mogelijkheden!