Shibori

Shibori is een verftechniek met een Japanse naam, die ook in een aantal andere landen wordt toegepast. Door bepaalde delen van de stof te ‘blokkeren’ voor de kleurstof, kan men bijzondere kleureffecten bereiken.

In die zin lijkt het op het batik, maar terwijl bij batik delen van de stof met was worden afgedekt voor het verven, wordt bij Shibori de stof gevouwen, afgebonden of vastgenaaid om bepaalde delen voor de kleurstof onbereikbaar te houden. In het ZIJDE-Museum lagen diverse Japanse Kimono stoffen, diverse kwaliteiten, diktes en (ingeweven) patronen. De breedte van de stoffen is 34 cm op de rol. Dit is perfect voor de patronen van de Japanse Kimono.

In het museum lagen een aantal Japanse Kimono stoffen, diverse kwaliteiten, diktes en (ingeweven) patronen. De breedte van de stoffen is 34 cm op de rol. Dit is perfect voor de patronen van de Japanse Kimono.

Het Shibori lampje is niet geverfd, maar toont wel de typische structuur en effect. Je ziet hieronder ook twee ingelijste prenten van werk van de Japanse kunstenaar Shoukoh Kobayashi.

SHOUKOH KOBAYASHI Kyoto, Japan

Shoukoh Kobayashi has been working with the rozome technique for over 30 years. His distinctive style and powerful abstract work have won him more than nine awards in exhibitions in Japan. He has exhibited in the Lausanne Biennial (1992), as well as in Germany, France, Poland, and Denmark. His work is in numerous collections, including Kyoto Prefecture, the Central Museum of Textiles, Lodz, Poland, and UNESCO, Paris, France. Exhibition: Rozome Masters of Japan, Massachusetts College of Art , Boston. From the World Batik Conference website.

Een origineel werk van de Japanse kunstenaar Shoukoh Kobayashi was te zien aan de andere kant van het museum in het kantoor.

Verder te zien in het ZIJDE-Museum rondom het thema Shibori

Houten slippers Japan

Rieten slippers met shibori stoffen

Sjaal dip-dye, crepe de chine met blauw

Boek over Shibori

Chinese omslagdoek zwart – rood van zijde

Detail Chinese omslagdoek zwart – rood van zijde

Tanabata on silk

Tanabata on silk detail

Japanse scrub handschoen van zijde

Cadeauverpakking Japan met zijden cocon

Japanse shibori op Crepe de Chine zijde – roze geverfd

Boekje met zijden omslag

Binnenkant omslag detail weefsel

Japanse knoopjes

Tanabata on Silk

De Tanabata is gemaakt uit één stuk zijde maar transformeert bij het openen tot een soepele en uiterst flexibele structuur. Inspiratiebron voor dit ontwerp vond Keiko in het Tanabata of Sterren Festival dat jaarlijks in Japan op 7 juli plaatsvindt.

(Magazine Over Zijde, pag. 22-23)