Viscose

Cellulose is de basisgrondstof die wordt gebruikt voor de vervaardiging van viscose. Hout of restanten van de katoenpluis worden hier van oudsher voor gebruikt. Uit de grondstoffen wordt de cellulose vrijgemaakt. De cellulose komt als vellen papier naar de fabriek. Door een speciaal procedé wordt de cellulose tot een vloeibare stroperige massa gemaakt, de zogenoemde spinvloeistof die viscose heet. Deze spinvloeistof wordt onder hoge druk door een kopje met nauwe gaatjes (de spindop) geperst. Wanneer deze vloeistof door de gaatjes wordt geperst, komt er een haarfijne eindeloze draad uit de spindop. Na het spuiten hebben de uitspoten straaltjes een vaste vorm aangenomen. Deze haarfijne vezels (filamenten) worden weer verder getwijnd tot garen.

Omdat de grondstof van kunstmatige cellulosevezels dezelfde is als die van de natuurlijke cellulosevezels (zoals katoen) komen ook de eigenschappen in grote lijnen overeen. Viscose vertoont normaal een hoge glans die weer kan worden veranderd door aan de spinvloeistof allerlei middelen toe te voegen zoals matteringsmiddelen en kleuringen. Viscose vind je ook vaak terug in bijvoorbeeld mengingen met zijde.

Zijdar is dé zijde specialist van Nederland & België We hebben een uitgebreid assortiment zijde, lontwol voor XXL breien, viltmaterialen, verven en andere textielmaterialen voor particulieren en zakelijke klanten. Daarnaast geven we ook workshops en kun je bij ons terecht voor advies. Heb je hulp nodig? Ons team staat voor je klaar. Bel 0031(0) 251 750 275 of kom langs in de showroom/winkel/groothandel in Heemskerk of ga naar de website