Grondstoffen kast

In deze kast zie je de verschillende natuurlijke grondstoffen op de tafel staan. Dit zijn allemaal vezels, die daarna gesponnen kunnen worden tot garens.

Daarnaast bestaan er ook non-wovens zoals leer en vilt. De stoffen kun je vervolgens bewerken, door te beschilderen, marmeren, met een zout of serti techniek aan de slag te gaan, te laseren of digitaal te printen.

Waarde van vezels (2019)

Om een beeld te geven van de waarde, de prijzen per 50 gram , verkoop advies prijs:

DIERLIJK

Zijde Bombyx Mori 50 gram € 5,-

Zijde Tussah 100 gram € 5,-

Angora 50 gram € 12,50

Wol 50 gram € 2,20

PLANTAARDIG

Linnen vlas onbewerkt 50 gram € 2,-

Linnen vlas gebleekt 50 gram € 2,-

Katoen 50 gram € 2,50

Soya 50 gram € 4,50

Ramie 50 gram € 2,-

Hennep 50 gram € 3,-

Banaan 50 gram € 4,50

MAN-MADE

Tencel 50 gram € 3,-

Viscose 50 gram € 1,50

Polyamide glans 50 gram € 4,50

Brandproef

Wanneer je wilt weten wat voor grondstof een vezel of stof is kun je de bekende brandproef doen.

  • Katoen: brandt bij ontsteking met een gelijkmatige vlam. De as verkruimeld. Het ruikt naar brandende bladeren.
  • Linnen: duurt langer om te ontbranden. De stof wordt bros. Te doven door te blazen.
  • Zijde: Brandt slecht en de vezels doven snel / zelf. Ruikt naar verbrand / verschroeid haar. De as wordt makkelijk verkruimeld.
  • Wol: Brandt redelijk makkelijk, gloeit als een kooltje. Ruikt naar verbrand / verschroeid haar. De as wordt makkelijk verkruimeld.
  • Synthetisch: Brandt zeer makkelijk en snel. Blijft branden. Smelt en wordt een harde korrel / massa as. Dit geldt niet voor alle synthetische stoffen.

Wist je dat:

  • Mohair is de wol van de angorageit
  • Niet te verwarren met angorawol, afkomstig van het angorakonijn
  • Jersey is een breisel / tricot, maar ook een koeienras
  • Een satijn is ook een konijnenras met een glanzende zachte vacht

Leuke anekdote: Toen ik thuis kwam met de katoenplant vroeg mijn bijna toen driejarige zoon; Mama wat ga je nou doen met die gekke wol aan de tak. Die hoort toch op een schaap?”

Zijde en de douane

In 2017 gaf ik – Sarah – een lezing aan de Nederlandse Douane over Zijde. Zij hebben hun eigen technieken om te kijken wat de grondstof is van geïmporteerde stoffen; brandproef, microscopie en Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) zie ook pag. 25 in Over Zijde hieronder.

Wij hebben de Douane geleerd hoe zij de verschillende zijden stoffen kunnen herkennen, bijvoorbeeld Bourette, Crepe de Chine, Doupion enz. Dit is belangrijk omdat dit bepaald welk importtarief betaald moet worden door de importeur. Zo gebeurt het dat grote modeketens stoffen opgeven als Bourette, omdat dit een laag tarief heeft, en ze in werkelijkheid satijn of crepe de chine importeren met een veel hoger tarief.

Detex opleiding boeken

Achter in de kast hangt een stuk behang uit de jaren ’70. Gemaakt van wol. Een beter voorbeeld van textiel / natuurlijke grondstoffen in interieur bestaat er bijna niet. Hoe leuk is dat? Hieronder zie je bladen uit de Detex / textielwarenkennis boeken van Agnes Dubelaar uit jaartal 1986 en uit het Detex boek van Sarah, jaartal 2014.

Vroeger was de Detex een opleiding van een jaar. Tegenwoordig is het 1 dag…

“Welke soorten textiel zijn er? Wat moet je weten over de verschillende stofsoorten en hoe kan stoffenkennis jou helpen om de klant van beter advies te voorzien?  In deze training staan zulke vragen centraal. We zullen dieper ingaan op grondstoffen, garen, constructie van stoffen en veredeling, zodat je beter in staat bent om de klant te helpen met bijvoorbeeld het onderhouden van zijn of haar kledingstuk.” Bron: Detex.nl