Jacquard

Donatie door dochter van J. Schuiling. Jacquard prent aangekocht in 1960 in Lyon, Frankijk door de firma Schuiling & Groot B.V. Bijzonder is deze Jacquard met haar geel / goud draden.

Joseph-Marie Jacquard (Lyon, 7 juli 1752 – Oullins, 7 augustus 1834) is de Frans uitvinder van het programmeerbare weefgetouw, het jacquardgetouw. Hij presenteerde zijn uitvinding op een beurs in Parijs en de wereld van de stoffen zou nooit meer dezelfde zijn. Van Napoleon kreeg de uitvinder het kruis van het Legioen van Eer, er werd een standbeeld voor hem opgericht en hij ontving royalty’s voor elke verkochte machine. In 1806 werd het weefgetouw vrij verklaard en als beloning kreeg de uitvinder een pensioen. Joseph Marie Jacquard stierf in 1834.

Zijn erfenis aan ons: ontelbaar veel geweven dessins.

Herinner je je Lidewij Edelkoort nog, de trendwatcher die het einde van ‘de mode’ verkondigde? Ze is niet erg te spreken over de kennis van moderedacteuren.

“In grote tijdschriften als Vogue of Marie-Claire zien we triomfantelijke verhalen over de terugkeer van prints”, merkt ze op. “Gaan jullie nou je huiswerk eens doen meisjes, stop met schrijven over prints als je in feite jacquard bedoelt”.

Jacquard.

Genoemd naar de vader, de uitvinder van het vol automatische weefgetouw.

Natuurlijk is jacquard geweven, en niet gedrukt. En print is dus geen jacquard!