De veelzijdigheid van zijde

In deze video uit het ZIJDE-Museum neemt Sarah je in een vogelvlucht mee in de toepassingen van zijde. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste theezakjes van zijde werden gemaakt? Ook de kunstvaten waren van zijde. Je kunt niet alleen in zijde trouwen, maar ook in begraven worden. Zijde is namelijk als enige stof volledig biologisch afbreekbaar. Een vereiste als je bijvoorbeeld op de steeds populairder wordende natuurbegraafplaatsen wilt worden begraven! Zijde zie je in het theater, in ballet, in de mode en in dagbestedingen. Niets zo fijn en zacht en glanzend als zijde.

Met haar unieke, bijzondere en positieve eigenschappen kent zijde tal van toepassingen. Je ziet ze op de deur hierboven en in de video met De veelzijdigheid van Zijde…

  • Wist je bijvoorbeeld dat de eerste kunstvaten van zijde waren?
  • Net als de eerste theezakjes
  • Vier generaties van ons Koningshuis trouwden in zijde; Koningin Wilhelmina in 1901, Koningin Juliana in 1937, Koningin Beatrix in 1966 en Koningin Máxima in 2002. Zie ook het boek Zijde-Silk pagina 127 Koninginnen in zijde.

In het magazine Over Zijde vertellen we ook over de bijzondere eigenschappen van zijde.

Bijzondere eigenschappen van zijde

Zijde in het theater

Zoals je kunt zien op de foto’s hierboven en kunt horen in de video is het theater een belangrijke toepassing van zijde. En dat is niet voor niets. Doordat de doorsnede van een zijden draad driehoekig is zorgt de lichtbreking voor een zeer intense glans en optimaal kleurrendement. (piramide-effect).

Rien Bekkers

Een bekende Nederlandse kostuumontwerper die veel met zijde werkt is Rien Bekkers.

“Rien Bekkers is kostuumontwerper van meer dan 150 producties voor allerlei vormen van podiumkunst; van toneel, opera en ballet tot uitstapje naar film. Hij mengt verschillende periodes, culturen en stijlen door elkaar. Zijn creaties zijn renaissancistisch, exotisch, modernistisch, herkenbaar, maar tegelijkertijd uiterst origineel. De kostuums van Bekkers hebben altijd een sterke relatie tot het decor. De sculpturale kwaliteit van de kostuums is opmerkelijk, niet alleen door het gewicht van de gebruikte stoffen, maar ook doordat de ontwerper nauw samenwerkt met zowel de regisseur als de lichtontwerper.”

Bron: ZIJDE SILK – Costume designer Rien Bekkers – door Hana Bobkova – theatre critica