Zijden kleding
Ook hier kunnen we heel veel vertellen, over alle technieken die gedaan kunnen worden op zijde, zoals de serti en zouttechniek, tie-dye, shibori en werken met was. En wat dacht je van allerlei verschillende naai- en bewerkingstechnieken zoals plisseren en borduren. We laten echter zien wat er in het ZIJDE-Museum te zien was. En die ruimte was beperkt (gelukkig?). Mocht je meer willen leren over zijdeschilderen en technieken, kijk dan op ons fantastische online YouTube ZIJDAR kanaal . Hier vindt je allerlei toffe en gratis video’s met technieken en kennis en informatie over producten.
Japanse kimono
Aan de muur hangt een lichtgele beschilderde kimono, gekocht op de markt van Japan. Wat ik zelf zou leuk vind, is dat de onderkant gevoerd is met een zijden crepe de chine. Deze is geverfd, waarschijnlijk met de hand, door middel van een dip dye in oranje vloeibare verf. Enkel het deel wat je ziet van de voering, de onderkant, is van zijde. De rest is gewoon een synthetische stof, bijzonder he.
Itchiku Kubota
Daarnaast foto’s van kimono’s van de wereldberoemde textielkunstenaar Itchiku Kubota uit het boek ZIJDE SILK.
Op 14-jarige leeftijd ging hij in de leer bij Kobayashi Kiyoshi, een kimono- ontwerper uit Tokio die gespecialiseerd is in handgeschilderde yusen- decoratietechnieken . Hij studeerde ook landschapsschilderkunst en Japanse portretkunst parallel.
In 1937, op 20-jarige leeftijd, zag hij voor het eerst een fragment van textiel in de Tsujigahana- stijl in het Tokyo National Museum ; hij besloot zijn leven te wijden aan het proberen het opnieuw te creëren.
Op 45-jarige leeftijd besloot Itchiku Kubota, zich realiserend dat hij niet in staat zou zijn om de traditionele kriskras bloemtechniek getrouw te reproduceren, om zijn eigen vorm van methode te ontwikkelen genaamd “ Itchiku ysujigahana ”.
Op 60-jarige leeftijd presenteerde hij op een tentoonstelling in de Japanse hoofdstad voor het eerst een van zijn versierde kimono’s aan het grote publiek.
Het belangrijkste project van de kunstenaar was een concept van seizoenspanorama’s, geïntegreerd in een serie van 80 kimono’s . Dit project, dat de grootsheid van het universum zou weergeven, zou “Symphony of Light” worden genoemd.
Op de dag van zijn overlijden had hij de helft van de werken in deze serie voltooid.
Zijden sjaals en hoofddoeken.
De foto’s hieronder zijn gemaakt in het Intel Hotel Zaandam voor de release van het boek ZIJDE-SILK. De sjaal is waarschijnlijk direct te herkennen als een Hermès. Hermès is een Frans modehuis vooral bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-bags.
De hoofddoek is een handbeschilderde Crepe Satin zijde. Zijde zorgt ervoor dat je haar niet afbreekt, wordt gepolijst. en gaat glanzen. Ideaal dus om te dragen om je haren en haar te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals UV en kou.